Strategija prema mladima

Hercegovina bez strategije: Briga za mlade samo mrtvo slovo

Iz Vijeća mladih Grada Mostara za Bljesak.info rečeno Grad nema Strategiju za mlade
Sci-Tech / Flash | 04. 07. 2017. u 10:26 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je samo jedan o gradova u Hercegovini koji nema razvijenu Strategiju za mlade, tvrde iz Vijeća mladih, stoga se omladinska politika sustavno ne provodi.

Kako je navedeno u Zakonu o mladima FBiH ''strategija prema mladima jeste dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije,  što je program koji kreiraju institucije vlasti u suradnji s omladinskim sektorom''.

Iz Vijeća mladih Grada Mostara za Bljesak.info rečeno Grad nema Strategiju za mlade, no tvrde kako je i to posljedica nepostojanja Gradskog vijeća ali da iz gradske Uprave u praksi, ipak imaju sluha za mlade.

''Izvršna strana vlasti, kroz Službu za odgoj obrazovanje mlade i sport, te referenticu za mlade, zaista se trude i maksimalno izlaze u susret i pomažu mladima udruženim kroz organizacije, ali i samim pojedincima'', rekao je Ivo Čarapina iz Vijeća mladih Mostara.

Strategije ima, novca nema

S druge strane, Općina Tomislavgrad, koja ima usvojenu Strategiju za mlade, kao problem ističe činjenicu da se izdvaja nedovoljno novca potrebnih za njezinu provedbu.

''Nije jasno određeno koliko sredstava će se izdvajati za pojedine aktivnosti iz Strategije, tako da se svaki put kada se određena aktivnost treba provoditi, Općina dogovara hoće li i u kojem iznosu izdvojiti sredstva. Takva situacija uzrokuje određene poteškoće, te se Strategija ne provodi punim kapacitetom'', tvrde za Bljesak.info iz Vijeća mladih općine Tomislavgrad.

Mladi ove općine smatraju kako bi se ovaj problem riješio formiranjem stručnog tima, koji bi uradio evaluacijski izvještaj o dosadašnjem provođenju Strategije te vršio monitoring provođenja Strategije. Smatraju kako je potrebno i obvezno precizno definirati proračunska sredstva potrebna za provođenje Strategije, s tim da predstavnici Vijeća mladih sudjeluju i budu ravnopravni u stvaranju tog dijela proračuna.

Niti ni razini Federacije ne postoji Strategija za mlade iako, kako tvrde iz Vijeća mladih Federacije BiH radi se već dugo vremena na tome te taj dokument još nije usvojen na Vladi. Sredstva za mlade nema dovoljno ni na razini Federacije.

Može puno bolje

''Iz proračuna države se ne izdvaja niti jedna konvertibilna marka za projekte mladih. Na posljednjem sastanku s predsjedateljem Vijeća ministara BiH rekao sam kako je konačno vrijeme da u proračunu za 2018. godinu BiH izdvoji minimalna sredstva za projekte mladih. Kažem minimalna, jer u odnosu na druga izdvajanja, ta sredstva su više nego minimalna'', istaknuo je za Bljesak.info predsjednik Vijeća mladih Mate Lončar.

Na pitanje o provođenju i postojanju Strategije prema mladima na lokalnoj razini, Lončar nije iskazao zadovoljstvo dodajući kako veliki broj tih strateških dokumenata ostane mrtvo slovo na papiru, te da se evaluacije nikada ne provede.

''Ima općina koje imaju Strategije razvoja prema mladima, i ima gdje se te strategije provode, ali ako govorimo o općinama s područja Hercegovine, ruku na srce, možemo puno, puno bolje'', zaključuje Lončar.

Inače, Zakon o mladima definira institucionalno brigu o mladima te definira omladinsko udruživanje i sudjelovanje mladih na svim razinama odlučivanja.

Kako se navodi, Zakon se temelji na načelima poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, na poštivanju ustavnoga poretka, zakona i međunarodnog prava te izgradnji demokratskih institucija utemeljenih na političkom pluralizmu i uspostavi vladavine prava, kao i upražnjavanju međunarodnopravnih standarda i najbolje međunarodne prakse u pogledu mladih i rada s mladima s ciljem doprinosa ispunjenju uvjeta za priključenje  Bosne i Hercegovine  Europskoj  uniji.

''Ovim  se zakonom uređuju pitanja od interesa za život, položaj i djelovanje mladih ljudi u Federaciji Bosne i Hercegovine'', navedeno je u Zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close