Novac iz Proračuna

HBŽ: Pola milijuna KM za zdravstvo

Sci-Tech / Svemir | 25. 08. 2017. u 13:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) na današnjoj je sjednici usvojila je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih prijenosa "Poticaj poljoprivrednoj proizvodnji" utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za 2017. godinu u iznosu od 710.000 maraka.

Spomenutim programom utvrđuju se vrste, visina, kriteriji i način ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Proračuna HBŽ-a za tekuću godinu. Svrha programa je da se nastave započeti i ostvare novi procesi u poljoprivrednom sektoru, priopćeno je iz županijske Vlade.

U Proračunu Hercegbosanske županije za 2017. godinu planirana su sredstva u iznosu od milijuna maraka za poticaje u poljoprivredi, a ovom Odlukom utvrđen je utrošak spomenutog iznosa, dok će se Utrošak preostalog iznosa regulirat posebnom odlukom Vlade.

Na sjednice je usvojena Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih transfera "Subvencije za veterinarstvo", također utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za ovu godinu u iznosu od 100.000 maraka. Odluka je donesena radi prevencije, suzbijanja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti životinja na području Hercegbosanske županije, a poglavito zoonoza - zajedničkih bolesti ljudi i životinja.

Donesena je i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Potpore zdravstvenim institucijama" utvrđenog Proračunom Hercegbosanske županije za 2017. godinu u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u iznosu od pola milijuna maraka.

Raspodjela sredstava vršit će se u svrhu potpora zdravstvenim institucijama za izmirenje dospjelih doprinosa iz zdravstvenog osiguranja zaključno sa 2016. godinom.

Od tog iznosa 490.000 maraka odnosi se na domove zdravlja u Livnu, Tomislavgradu, Glamoču i Drvaru, Županijsku bolnicu u Livnu i Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije. Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije predviđena je i interventna pomoć u iznosu od 10.000 maraka.

Na temelju donesene Odluke dana je suglasnost ministru znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije da potpiše Sporazum o produženju važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Hercegbosanske županije koji će važiti od 1. lipnja do 30. rujna tekuće godine.

Također, Vlada je donijela Odluku o usvajanju programa "Beneficije za socijalnu zaštitu" utvrđenog Proračunom Hercegbosanske županije za 2017. godinu u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa u iznosu od 27.000 maraka.

Raspodjela sredstava iz te Odluke bit će realizirana sukladno dostavljenim podatcima od strane općinskih službi mjerodavnih za poslove socijalne skrbi i Naputku o načinu i postupku ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje učenika za vrijeme redovitog školovanja u osnovnim i srednjim školama i studenata na višim i visokim školama, te fakultetima, a koji nisu osigurani po drugom osnovu.

Vlada je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Potpore stipendiranja studenata" utvrđenog Proračunom Hercegbosanske županije za 2017. godinu u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa u iznosu od 50.000 maraka. Ta sredstva, prema Odluci, bit će realizirana sukladno potpisanim ugovorima sa stipendistima s područja Hercegbosanske županije i sukladno Pravilniku o dodjeljivanju stipendija redovitim studentima diplomskih i dodiplomskih studija.

Na sjednici je usvojen zaključak kojim se daje negativno mišljenje na Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan o suradnji u oblasti poljoprivrede.

Usvojeno je Izvješće o realizaciji Programa utroška sredstava Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije za prošlu godinu.

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj sjednici donijela je rješenja o privremenom imenovanju upravnih vijeća zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Hercegbosanska županija i predsjednika i članova Upravnog vijeća Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije.

Imenovani su predsjednici i članovi privremenih upravnih vijeća domova zdravlja u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Drvaru i Glamoču, Županijske bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno te predsjednik i članovi privremenih upravnih vijeća Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije i Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije.

Imenovanja važe do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje od tri mjeseca, navodi se u priopćenju Vlade HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close