GENuBiH

Haverić: Genetičari iz BiH izuzetno cijenjeni u inozemstvu

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2014. u 12:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici i članovi Udruženja genetičara u Bosni i Hercegovini (GENuBiH) danas su uključeni u aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana DNK analize.

Tim povodom u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu organizirane su posjete za učenike završnih razreda srednjih škola koji će biti informirani o radu genetičkog inženjerstva u vidu smjernica za nastavak školovanja.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja Anja Haverić je u izjavi za Agenciju FENA rekla da se Međunarodni dan DNK analize obilježava širom svijeta kao sjećanje na povijesne tijekove koji su vezani za pronalazak DNK molekule, kao jednog od esencijalnih događaja koji su uticali na razvoj i tijek genetičkih istraživanja sve do suvremenih genetičkih saznanja i tehnologija.

Položaj genetičkog inženjerstva u BiH je, kaže Haverić,s obzirom na materijalna sredstva kojim raspolaže, izuzetno dobar.

''Naši stručnjaci su izuzetno cijenjeni u BiH, ali i van granica. Naši eksperti su uključeni u treninge na kojima dijele iskustva i drže predavanja kolegama iz Norveške, prate određene znanstvene skupove. Rezultati naših projekata su publicirani u najeminentnijim znanstvenim časopisima'', kazala je Haverić.

Povodom Međunarodnog dana DNK analize danas će u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju više od 130 učenika posjetiti laboratorije i slušati predavanja o genetičkom inženjerstvu, a Haverić kaže da je svake godine sve veći broj zainteresiranih za studij na Odsjeku za genetiku.

Smatra da prepreku predstavlja što položaj genetičara kao stručnjaka nije dovoljno definiran, a navodi da je upravo zbog tih prepreka osnovano Udruženje kao organizacija koja će pokušati da zaštiti struku genetičara.

Kopirati
Drag cursor here to close