EMA

Havaji se pripremaju za nuklearni napad Sj. Koreje: "Raketa nas može doseći za 20 minuta"

Sci-Tech / Flash | 21. 07. 2017. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka savezna država Havaji priprema se za mogući nuklearni napad Sjeverne Koreje, javljaju svjetski mediji.

Službenici u Havajima pripremaju plan hitne obrane od rakete koju bi Sjeverna Koreja mogla ispaliti na tu saveznu državu. Agencija za upravljanje hitnim slučajevima (EMA) predstavila je kampanju obrazovanja javnosti, u kojoj navodi što stanovnici trebaju učiniti ako Pjongjang odluči napasti, piše Hina.

"Ne želimo izazvati nepotreban stres u javnosti, ali odgovorni smo za planiranje reakcije na svaku moguću opasnost", izjavio je službenik agencije Vern Miyagi za Star Advertiser te dodao:

"Jedva čekamo pokrenuti kampanju javnog informiranja kako bismo osigurali da će stanovnici Havaja znati što trebaju učiniti ako dođe do opasnosti".

Hawaii News Now je objavio da će dio kampanje biti testiranje sirene za hitne slučajeve svakog prvog radnog dana u mjesecu: "Prvo će se oglasiti normalna sirena, a zatim ona koja će se koristiti u slučaju napada".

Sjeverna Koreja je početkom srpnja testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Hwasong-14 koja može doseći Aljasku i Havaje. Službenici procjenjuju da bi raketa s nuklearnom bojevom glavom mogla doseći Havaje u samo 20 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close