#hashtag

Hashtag slavi deseti rođendan

Sci-Tech / Svemir | 23. 08. 2017. u 11:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 10 godina, 23. kolovoza 2007. godine, u samim začecima Twittera (pa i društvenih mreža općenito) pojavio se tvit koji je, mogli bismo reći, uvelike promijenio način komuniciranja, te pretraživanja i označavanja objava na webu.

Chriss Messina, jedan od prvih korisnika Twittera uopće, te inženjer u Googleu, predložio je da se znak do tada poznat kao "ljestve" (ili na engleskom pound) koristi za označavanje grupa. U istom tvitu objavio je i prvi takav prijedlog, #barcamp.

Od tada se ova ideja proširila velikom brzinom, a znak # postao je diljem svijeta poznat kao "hashtag". U međuvremenu su ga prihvatile i ostale društvene mreže poput Facebooka i Instagrama, a dijelom je za to zaslužan i njegov stvoritelj Messina.

On je, naime, odlučio ne zaraditi na ovoj ideji već je dati svijetu na slobodno korištenje, javlja Bug.hr.

Hashtag je postao gotovo sinonim za komunikaciju na društvenim mrežama, iako ga Twitter ispočetka nije prihvatio sasvim lako. U toj su društvenoj mreži smatrali da oznaka # rješava problem koji ne postoji, a i percipiran je kao odveć "geekovski", kao nešto što "obični korisnici" nikada neće prihvatiti. Koliko su tada bili u krivu, iz današnje perspektive zaista nije potrebno elaborirati.

Želite li se pridružiti ovoj rođendanskoj proslavi, danas iskoristite prigodnu oznaku #hashtag10.

Kopirati
Drag cursor here to close