Zaštita

GPS narukvice za zaštitu djece sa autizmom

Sci-Tech / Flash | 18. 03. 2017. u 14:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razvijenim zemljama se za kretanje mališana sa autizmom i drugim poteškoćama koriste GPS narukvice pomoću kojih se prati njihovo kretanje i one su standardna procedura, dok se taj vid zaštite u BiH ni ne spominje, pišu Nezavisne novine.

List navodi da je za potrebu za ovakvim uređajima, nažalost, ukazala tragedija desetogodišnjeg autističnog dječaka iz Lopara Konstantina Stjepića, koji je nakon nestanka iz kuće i višednevne potrage pronađen mrtav.

Direktorica banjalučkog Centra za podršku obiteljima djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu, zvjezdice" Željka Perišić rekla je da su GPS narukvice za praćenje kretanja djece s autizmom korisne jer se radi o uređaju koji unapređuje i poboljšava sigurnost te djece i osoba sa drugim poteškoćama.

Perišić je ocijenila da ovaj uređaj lišava roditelje straha da će im se dijete izgubiti, te da je to dobar vid prevencije koji omogućava i veću samostalnost mališana.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković je rekla da se kod nas teško prihvaćaju noviteti poput GPS narukvica.

''Uvijek sam za varijantu edukacije roditelja i da se prihvati sve što djetetu ne može nauditi. Ipak, ne treba nikome ništa nametati'', rekla je Ratković.

U razvijenim zemljama GPS narukvice su uobičajena stvar, a preventivno se stavljaju i osobama koje pate od demencije i dijabetesa. Na slobodnom tržištu GPS narukvice koštaju 70 i više KM, javlja Srna. 

Kopirati
Drag cursor here to close