Zbog Androida

Googleu se sprema nova kazna

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2017. u 08:14 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Europska komisija odredila Googlu rekordnu kaznu zbog favoriziranja svojih rezultata u rezulatima pretraživanja, čini se kako je na pomolu nova, još veća kazna za Google. I to zbog Androida.

Trenutno je cijeli postupak još uvijek u fazi istrage i traženja drugog mišljanja, no očekuje se da bi odluka trebala biti donešena do kraja ove godine.

Googleu (odnosno Alphabetu) se prebacuje da je u svom Android sustavu za mobilne uređaje onemogućio drugim tvrtkama da instaliraju svoje aplikacije na mobilne uređaje koji koriste Android.

Najveći je naglasak stavljen na "prisiljavanje" proizvođača mobilnih uređaja na istalaciju Google Search aplikacije i Google Chrome internetskog preglednika, kako bi za uzvrat dobili pristup drugim aplikacijama iz Googleove lepeze. Također, na teret im se stavlja i da su platili proizvođačima pametnih telefona i mobilnim operaterima da na uređaje instaliraju samo i isključivo Google Search, piše Zimo.co.

Prema informacijama do kojih je došao Reuters, grupa eksperata trebala bi tijekom sljedećih nekoliko mjeseci provjeriti koliko je cijeli slučaj čvrst i pomoći odrediti EK visinu kazne. Još nije poznato da li je grupa već počela s procjenom, ali prema dosadašnjoj praksi, treba ima tri do četiri tjedna za pregled i donošenje mišljenja.

Stoga bismo možda već u jesen mogli imati neslužbene informacije o tome koliko je, prema mišljenju Europske komisije, Google zgriješio.

Kopirati
Drag cursor here to close