Otvoreni kod

Google pomaže smanjiti veličinu fotografija na web stranicama

Sci-Tech / Flash | 17. 03. 2017. u 13:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisno o tome radite li web stranicu za sebe ili klijenta, jeste li developer koji upravo kreira svoju novu web aplikaciju, sigurni smo kako ste dobro upoznati s problemima koje fotografije prevelike rezolucije ili veličine mogu generirati na vašem projektu.

Uostalom, jedan od najvažnijih faktora rangiranja web stranica na Googleu je, uz kvalitetan SEO, njihova optimiziranost i brzina. A fotografije imaju izravan učinak na brzinu (ili sporost...) vaše web stranice, što će vam u konačnici prouzročiti dosta problema.

Već sada postoji ogroman broj alata koji će optimizirati i komprimirati vaše fotografije kako bi bile što "lakše" i osigurale vašoj web stranici što manji odaziv prema posjetiteljima. Ali, Google nudi novo rješenje, koje bi moglo zanimati apsolutno sve developere..., piše Zimo.co.

Naime, novi projekt otvorenog koda nazvan Guetzli koji stiže iz Googlea i dostupan je na repozitoriju GitHub zahvaljujući svojim naprednim algoritmima mogao bi svaku fotografiju komprimirati bez gubitka kvalitete i to do 35% više u odnosu na bilo koju drugu poznatu metodu.

Iz Googlea navode da se radi o rješenju za fotografije manjih dimenzija, kakve se u pravilu i objavljuju na web stranicama, ali s novim algoritmom originalna fotografija neće izgubiti na kvaliteti.

Ipak, treba znati da je Guetzli nešto sporiji nego ostala rješenja koja se implementiraju u postojeće web preglednike ili alate za obradu fotografija, no ako su konačni rezultati bolji, pretpostavljamo da vam nešto sporije odrađivanje zahtjevnog posla neće toliko smetati.

Kopirati
Drag cursor here to close