Ušteda milijarde dolara

Google neće Francuskoj morati platiti zaostale poreze

Sci-Tech / Flash | 13. 07. 2017. u 12:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je trenutačno "umočen" u oveći broj sporova s državama i institucijama unutar EU, pa je vjerojatno i njima samima teško pratiti sve te sudske procese.

Nedavno su od EU dobili rekordnu kaznu zbog monopolskog ponašanja na tražilici, pod istragom su zbog sličnih stvari na Androidu, a za zaostale (izbjegnute) poreze tereti ih nekoliko europskih zemalja.

Što se tiče Francuske, tu su se, izgleda, izvukli, prenosi Bug.hr.

Tamošnji sud presudio je u korist Googlea u sporu koji je pokrenula država, a u kojem se tražila isplata preko jedne milijarde eura poreza.

Ovaj porezni dug nastao je tako što je Google od 2005. do 2010. godine prebacivao (po svom dobro poznatom običaju) zaradu u Irsku i tamo plaćao porez po mnogo manjoj stopi.

Međutim, francuski sud donio je odluku prema kojoj Googleova irska podružnica ne može biti odgovorna za plaćanje poreza u Francuskoj. Time je kompanija izbjegla plaćanje oko 1,1 milijarde eura poreza za navedene godine.

Ovime bi trebao biti okončan proces koji se vodi već više od godinu dana, a u sklopu kojega su porezne vlasti prošle godine u spektakularnoj akciji bile upale u urede Googlea u Parizu i obavile pretres.

U konačnici se pokazalo da je prebacivanje dobiti u Irsku prema francuskim zakonima – legalno.

Kopirati
Drag cursor here to close