Daydream lab

Google će koristiti virtualnu stvarnost za izobrazbu zaposlenika

Sci-Tech / Flash | 24. 07. 2017. u 11:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je započeo s testiranjem uporabe virtualne stvarnosti u izobrazbi novih zaposlenika. Konkretno, u Googleovom Daydream Labsu provedeno je testiranje kojim se nastoji utvrditi što postiže kvalitetniju izobrazbu novih zaposlenika, tradicionalna metoda gledanja video materijala za obuku ili pak izobrazba uporabom virtualne stvarnosti.

Sam eksperiment uključivao je dvije grupe nedavno primljenih zaposlenika koji su se natjecali u spravljanju što bolje kave. Jedna grupa pratila je edukacijske video materijale na YouTubeu, dok je druga grupa prošla kroz tečaj u virtualnoj stvarnosti koji uključuje simulaciju aparata za espresso kavu.

Iako prema Googleovim ispitivačima ni jedna grupa nije napravila savršenu kavu, ipak grupa koja se pri izobrazbi koristila virtualnom stvarnošću za spremanje kave trebala je manje vremena i učinila je manje grešaka u odnosu grupu koja se za izobrazbu koristila YouTube video materijalima, javlja Bug.hr.

Ipak, u Googleu ističu i neke negativne značajke koje se tiču izobrazbe zaposlenika uporabom virtualne stvarnosti, kao što je, na primjer, rjeđe postupanje ispitanika prema unaprijed naznačenim uputama zbog čega je cijela obuka putem virtualne stvarnosti promijenjena kako bi više odgovarala stilu video igara, pri čemu se svaki korak izvodi bez nekog posebnog unaprijed određenog rasporeda.

Također, prilikom izobrazbe uporabom virtualne stvarnosti razne su opasnosti gotovo u potpunosti ignorirane. Radi se o nedostacima današnje virtualne tehnologije koji bi u budućnosti mogli biti riješeni.

Kopirati
Drag cursor here to close