Nije ni postojao

Gdje je nestao 'Plavi kit'?

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2017. u 15:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internetski fenomen ''Plavi kit'' u protekla tri mjeseca punio je naslovne stranice širom Europe, a krajem srpnja stigao je u BiH. Nakon velike panike i brojnih upozorenja smrtonosni 'Plavi kit' je misteriozno nestao.

Stručnjaci kažu da je to samo jedan od dokaza da je ova igra bila masovna obmana  i lažna vijest  koja je mogla postati problem.

''Nije bilo prijavljenih slučajeva nastradalih od navodne suicidalne igre ''Plavi kit''. Federalna uprava policije je pojačala nadzor i aktivnosti na praćenju i prevenciji pojave igrice 'Plavi kit u BiH. U javnosti se digla panika, no sada je splasnula'', rečeno je za Bljesak.info iz ureda glasnogovornika Federalne uprave policije.

Podsjetimo, novinar i internet stručnjak Edis Jašarević u ranije je razgovoru za Bljesak.info pojasnio kako ova igrica ne postoji, te da se radi o hoaxu, odnosno masovnoj obmani, na kojoj se izgradila industrija od clickbaits do raznih aplikacija kojima daju imena plavi kit i zarađuju na 'ljudskoj gluposti'.

''Stalnim pisanjem o ovome dana je ideja mnogim zlonamjernim osobama na koji način mogu manipulirati osobama koje su psihički ranjive. A s druge strane, djeca koja su u labilnom psihičkom stanju i koja traže pozornost, koriste ovaj hype da prave glupost, a da svu krivicu svale na imaginarnu izmišljenu igru'', pojasnio je tada Jašarević dodajući da o ovoj izmišljenoj igri treba pisati isključivo kao opasnom spamu.

''To je opasni spam, i nikako drugačije ne treba pisati o ovoj igri, jer dovoljno je da jednom djetetu date ideju, ili informirate kriminalca kako može utjecati na dijete. Nažalost milijun tekstova o Plavom Kitu upravo radi edukaciju KRIMINALACA kako će utjecati na maloljetnike'', rekao je ranije Jašarević.

Jašarević je napravio i svoje istraživanje, u kojem je ustanovio da je sve započelo zlostavljanjem na društvenoj mreži.

''Ono sto sam ja istražio i ustanovio, da je na Ruskin vkontakte (Ruska verzija Facebooka) postojala grupa, a ne igrica, u kojoj se jedan manipulator sjetio načina kako da iskoristi labilno depresivno stanje članova grupe. Dogodilo se jedno samoubojstvo uslijed ovog psiho pritiska, a takvi slučajevi se uvijek mogu dogoditi ako dijete bude meta cyber zlostavljanja'', pojasnio je Jašarević, dodajući kako su sada čitave države pune kriminalaca predatora koji na osnovu tekstova o plavom kitu imaju puno informacije kako da budu efikasniji u cyber bullyingu, odnosno Internet zlostavljanju.

Priča uglavnom naraste u siromašnim i informatički nepismenim društvima, rekao je Jašarević pa ga ne i sadašnji hype na Balkanu.

''Ovdje narod vjeruje da postoji tehnologija koja omogućuje da napraviš aplikaciju i da netko, samo zato što instalirao tu igricu, radi ono što ti hoćeš, i da je čak spreman da se ubije'', kaže Jašarević.

Plavi kit je otvorio pitanje utjecaja medija i moći interneta, te je predstavio opasnost utjecaja lažnih vijesti na mlade. Ali fenomen 'Plavog kita' je jasno naznačio potrebu za digitalnom medijskom pismenosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close