Najboljim bh. studentima

Francuska vlada dodjeljuje stipendije za studij u Francuskoj

Sci-Tech / Flash | 04. 07. 2017. u 09:29 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine, francuska vlada dodjeljuje stipendije najboljim bh. studentima koji imaju želju školovati se u Francusku. Ove stipendije strogih kriterija odnose se na postdiplomske studije i doktorate, a mogu iznositi do skoro 10 000 eura.

Ove godine, 11 studenata je dobilo stipendiju za studiranje u Francuskoj.

Odabrani stipendisti dolaze sa različitih fakulteta, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Tuzli i Sveučilište u Mostaru, a područja studiranja su raznolika: fizika, medicina, inženjerstvo, političke znanosti, arhitektura, stoji u priopćenju iz francuskog Veleposlanstva.

Francuska je četvrta svjetska destinacija za prijem stranih studenata. 310 000 stranih studenata u Francuskoj raspolažu istim povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Europske unije. Da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik: sve je više sveučilišta na kojima se može studirati na engleskom jeziku.

U cilju savjetovanja studenata koji su zainteresirani za studiranje u Francuskoj, 2015. godine otvoren je ured Campus France u Sarajevu, a 2017. godine u Banjaluci i Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close