donirali knjige

Federalno ministarstvo obrazovanja izdvojilo 25.000 KM za knjižnice javnih sveučilišta

Sci-Tech / Flash | 24. 02. 2016. u 16:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović uručila je danas komplete enciklopedijske, znanstvene i visokoškolske literature predstavnicima svih biblioteka javnih univerziteta na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o kontinuiranom projektu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kojim se želi dodatno poboljšati knjižnični fond javnih visokoškolskih ustanova u FBiH, a ovaj put dodijeljeno je ukupno 1.380 primjeraka aktualnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 154 različita naslova, za koje je Ministarstvo izdvojilo 25.000 KM.

Također je upriličeno i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sustava "Registar znanstvenih institucija, znanstvenog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH" između Federalnog ministarstva obrazovanja i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH).

Ministarstvo će financirati funkcioniranje Registra, odnosno redovno održavanje postojećeg hardwarea i softwarea u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000 KM.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina informirao je da je u Registru do sada na području FBiH prijavljeno 2.090 znanstvenih radnika i istraživača, 128 organizacija te da je još 200 znanstvenih radnika u procesu priključivanja u Registar.

Navedeni projekti, istakao je Ovčina, doprinose promociji obrazovanja i nauke u cijeloj BiH, kao i razvoju društva baziranog na znanju.

Dilberović je napomenula da je proračun Ministarstva u 2016. godini umanjen za milijun KM.

''Resurse koje imamo moramo pametno ulagati i imati projekte koji će biti vidljivi i koji će držati temelj društva koje će moći, do nekih boljih vremena, da se revitalizira na pravi način'', kazala je.

Izrazila je uvjerenje da će dodijeljena znanstvena i stručna literatura značajno obogatiti postojeći knjižnični fond te da će doprinijeti razvoju, ne samo bibliotekarstva, već i istraživačke i znanstvene misli u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close