Berlin

Federacija njemačkih potrošača podigla tužbu protiv WhatsAppa

Sci-Tech / Flash | 30. 01. 2017. u 14:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija potrošača iz Njemačke podnijela je tužbu protiv rukovodstva WhatsAppa zbog prikupljanja i dijeljenja podataka korisnika, te mobilne aplikacije. Federacija njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) danas je potvrdila da je tužba predata državnom sudu u Berlinu.

U njoj se navodi da je WhatsApp "prikupljao i čuvao podatke korisnika ilegalno te ih dijelio na Facebooku".

WhatsApp je mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima. Početkom 2014. godine aplikacija je imala skoro 500 milijuna aktivnih korisnika kada je prodata Facebooku za 19 milijardi dolara.

Facebook je 2014. godine formirao vlastiti globalni sustav za razmjenu poruka i prošlog ljeta objavio da će mu WhatsApp dijeliti telefonske brojeve svojih korisnika. Na to su burno reagirale komore za zaštitu privatnih podataka u Njemačkoj i drugdje.

"Kada je Facebook preuzeo WhatsApp 2014. obećao je da će WhatsApp ostati nezavisan. Potrošači su vjerovali da će njihove informacije ostati samo na WhatsAppu i da neće biti dostupni na Facebooku", naveli su iz njemačke Organizacije.

WhatsApp je, sa druge strane, priopćio da su njihove "politike privatnosti i postavke ažuriranja u potpunosti u skladu sa važećim zakonima".

Također, naveli su da je dijeljenje podataka odnosno brojeva mobilnih telefona sa Facebookom "privremeno obustavljena".

Kopirati
Drag cursor here to close