Natjecanje

Federacija nema 18 tisuća KM za matematiku

Sci-Tech / Znanost | 17. 06. 2014. u 06:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petero mladih bh. matematičara, koji su izborili plasman na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, nema novac za put do Južne Afrike, gdje se održava to prestižno natjecanje.

Novac su, prenosi Federalna televizija, tražili od Ministarstva obrazovanja Federacije, no nisu dobili nikakva sredstva, a potrebno im je do kraja sljedećeg tjedna 18.000 KM.
Među njima su Rijad Muminović i Demir Papić, koji kažu kako su i ranije za natjecanja jedva prikupili novac.

"I prošle godine kada smo išli na informatičku Olimpijadu teško smo skupljali novac. Morali smo mnoge privatne firme moliti da nam daju donacije i nekoliko dana prije Olimpijade nismo znali hoćemo li otići. Teško je biti u takvoj situaciji - pripremamo se, vježbamo zadatke koji će tamo biti, a ne znamo ni hoćemo li otići", rekao je za FTV Rijad, maturant Druge sarajevske gimnazije.

Demir kaže kako bi htio da njegovo ime bude upisano na svjetsku listu i ne planira od toga odustati.

"Mnogo bi mi to značilo, to je san svakog takmičara. Nećemo odustati, i dalje ćemo raditi pa sljedeće godine možda bude više sreće", rekao je.

Navodeći kako je 18.000 maraka prevelik trošak za Federalnu vladu, Federalna je objavila kako je vlast nezainteresirana čak i da im plati samo avionske karte, jer je Južna Afrika sve ostalo osigurala. S druge strane, ekipa matematičara iz Republike Srpske dobila je novac od vlasti.

Od 1993., od kada BiH sudjeluje na ovom natjecanju, učenici su osvojili pet srebrnih, 31 brončanu medalju i 38 pohvala.

Kopirati
Drag cursor here to close