Širenje mržnje

EU iznijela zahtjeve društvenim mrežama

Sci-Tech / Flash | 23. 05. 2017. u 15:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je danas usvojila planove kojima će tražiti od kompanija u čijem su vlasništvu društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Google da se pobrinu za govor mržnje na njihovim platformama, prenose agencije.

Ovo je prvi put da EU usvaja takvu vrstu propisa, koji još mora usvojiti i Europski parlament. Ranije su iz Parlamenta EU zatražili da i društvene mreže budu uključene u propise. Širenje govora mržnje i lažnih vijesti na društvenim mrežama izazvalo je pritisak na kompanije da odmah uklanjaju takve sadržaje, dok su pojedini zagovarači istakli da bi pretjerani pritisak mogao ugroziti slobodu govora.

Prema novim mjerama, društvene mreže će morati poduzeti koraka da spriječe širenje mržnje, poticanje na nju i opravdavanje terorizma. Mjere bi mogle biti omogućavanje korisnicima da označavaju sporni sadržaj.

''Moramo uzeti u obzir nove načine gledanja video sadržaja i naći pravi balans da ohrabrimo inovativne usluge, zaštitimo djecu i spriječimo govor mržnje na najbolji način'', rekao je Andrus Ansip, povjerenik Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close