H3N8

Epidemiolozi u BiH prate situaciju nakon otkrivanja novog virusa H3N8

Sci-Tech / Flash | 02. 08. 2012. u 07:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemiolozi u BiH prate situaciju nakon što su znanstvenici objavili da su kod tuljana u Novoj engleskoj otkrili novi soj virusa gripe koji bi mogao biti opasan po zdravlje ljudi i životinja, rekla je za današnji Dnevni avaz Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog.

Objašnjava da u BiH nema razloga za paniku i strah kada je u pitanju novi virus registriran kao H3N8, navodeći da postoji 146 kombinacija virusa H i N.

"Ono što zabrinjava jeste da se javljaju novi virusi i kombinacije koje prelaze sa životinjskih vrsta, s ptica na druge životinjske vrste. Na tu mutaciju upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Zato je potreban stalni nadzor nad virusima gripe, pogotovo ove kombinacije, animalne, koja može lako da se proširi", kaže Ravlija.

Ukazala je na mogućnost širenja virusa gripe H i N, govoreći da je sklon mutiranju, ne miruje i zato su potrebni oprez i nadzor.

Također, potvrdila je da slučajeva zaraze bakterijom Escherichia coli putem hrane u BiH u posljednje vrijeme nije bilo, nakon što je epidemija izazvana ovom bakterijom zavladala u Njemačkoj te usmrtila 37 ljudi.

"Posljednji put smo imali zarazu prije dvije godine i od tada nije bilo novih slučajeva. Inače, hrana koja se uvozi testira se, između ostalih, i na ovu bakteriju. Kod nas su puno češća trovanja izazvana bakterijom salmonela" kazala je Ravlija.

Kopirati
Drag cursor here to close