Pravda za svako dijete

Edukacija: Policijsko upozorenje kao prevencija maloljetničkog kriminala

Sci-Tech / Flash | 13. 02. 2017. u 10:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biro za ljudska prava Tuzla, organizirao je radionicu za ovlaštene službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije pod nazivom ''Postupanje ovlaštenih službenih osoba sa djecom i maloljetnicima u kontaktu sa zakonom''.

Radionica je održana danas u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

Dvadesetak policijskih službenika iz svih općina HNŽ-a, imali su priliku unaprijediti znanja i steći nove vještine u provedbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Federacije BiH, sa naglaskom na izricanje policijskog upozorenja i psihološke aspekte djece u krivičnom postupku, bilo da se nađu u ulozi počinitelja krivičnog djela, svjedoka ili žrtve.

Policijsko upozorenje predstavlja jednu od alternativnih mjera, koje su propisane spomenutim Zakonom, a kojima se nastoji omogućiti što raniji adekvatan odgovor sustava na krivična djela počinjena od strane maloljetnika, i kao takve predstavljaju alternativu vođenju formalnih sudskih postupaka za najlakša krivična djela.

Po svojoj suštini, alternativne mjere promoviraju provedbu mjera odgojnog karaktera unutar zajednice, kao alternativu izvršenju krivičnih sankcija kada su u pitanju najlakša krivična djela, a njihova svrha je dugoročna rehabilitacija i reintegracija djece i maloljetnika u društvo te odvraćanje maloljetnika od ponovnog činjenja krivičnih djela.

Radionica predstavlja jednu od aktivnosti projekta kojeg Biro za ljudska prava, u okviru UNICEF programa ''Pravda za svako dijete'', provodi u deset regija u Bosni i Hercegovini, a kojim se nastoji ojačati sustav pravosuđa za maloljetnike i stvoriti uslovi za provedbu programa prevencije maloljetničkog prestupništva.

Evo što je za Bljesak.info rekao Elvir Musić, koordinator projekta ''Pravda za svako dijete'' ispred Biroa za ljudska prava iz Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close