Nova metoda

Dolazi kraj sahranama i kremacijama, stiže nova metoda

Sci-Tech / Flash | 16. 08. 2017. u 13:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oni koji planiraju 'ispraćaj' svojih preminulih bližnjih uglavnom se dvoume između slijedećih opcija: sahrana ili kremacija? Ipak, magazin Wired objašnjava da u bliskoj budućnosti možda nećemo birati ni jedno ni drugo.

Umjesto toga će se ubuduće najvjerojatnije moći odlučiti za proces razlaganja, odnosno alkalnu hidrolizu. Posjeta 'Rezomatoru' na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu otkriva da je riječ o uređaju u kojem se natrij-hidroksid miješa sa vodom pri temperaturi od 300 stupnjeva Celzija.

U periodu od četiri sata, jaka alkalna baza uzrokuje razlaganje svega osim skeleta: šećera, soli, peptida i aminokiselina. Jedini protivnik ove metode jesu pogrebna poduzeća, koja strahuju da bi mogla ostati bez posla, prenosi Newser.

"Na prodaji grobnih mjesta, kovčega, vijenaca i druge prateće opreme, kao i pružanju usluge prijevoza kovčega do groblja, brojne kompanije godišnje ostvare milijarde dolara profita. Zato je sasvim razumljivo zašto ne žele da se natječu s nečim što košta 45 dolara", kaže Dean Fisher sa Kalifornijskog sveučilišta.

Ova vrsta tretiranja pokojnika trenutno je legalna u 14 američkih država, iako zakonom još nije precizno definirano je li ipak riječ o vrsti kremacije ili potpuno novom procesu, navodi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close