Opasnost

Djeca i opasnosti interneta: Roditelji moraju snositi odgovornost

Sci-Tech / Flash | 12. 06. 2017. u 13:32 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštita djece od opasnosti koje ih vrebaju na internetu počinje od obitelji, odnosno od educiranosti roditelja da ih prepoznaju i spriječe, rečeno je na okruglom stolu "Zaštita djece od opasnih igrica na internetu", koji je održan u Travniku.

Govoreći o opasnim intenetskim fenomenima, poput igrice "Plavi kit", koja je navodno povezana sa nizom samoubojstava u svijetu, predstavnica Udruge pedagoga i psihologa SBŽ-a Jasna Eminović kazala je da roditelji koji svojoj djeci kupuju mobitele, tablete ili računare moraju za to i preuzeti odgovornost.

" Roditelji moraju biti aktivni sudionici u životu svoje djece i kontrolirati njihove aktivnosti. Moraju obratiti pozornost sve na znakove koje mogu upućivati da se nešto događa, poput povučenosti, toga da dijete, recimo, ne spava, ima čudne bolove... Sve to mogu biti znakovi da je dijete izloženo nekoj traumatskoj situaciji ",  istaknula je Eminović, naglašavajući kako u ovakvim situacijama mogu pomoći i uspostavljene mreže učenika, koji su zaduženi upozore na sve potencijalno opasne situacije.

Kako je kazao Šerif Šuvalić iz Centra za mentalno zdravlje u Travniku, Internet je donio ogormne koristi, ali i opasnosti ukoliko djeca previše vremena provode u virtualnom svijetu, bez stvarnih aktivnosti.

" Najveći zadatak za roditelje i cijelu zajednicu je da budu prisutni u životu djece, da ih uče raznim vještinama, obvezama i radu... Da se podsjetimo glavnih principa odgoja, jer kad bi na njih obratili pažnju danas ne bismo imali ovakvih problema ", kazao je Šuvalić.

Prodekan Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta/Sveučilišta "Vitez" Hadžib Salkić kazao je da će današnji okrugli stol rezultirati zbornikom, sa sadržanim mjerama prevencije, koji će biti upućen školama u SBŽ-u.

Okrugli stol "Zaštita djece od opasnih igrica na internetu" održan je u organizaciji MUP-a SBŽ-a, županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" i Udruge pedagoga i psihologa SBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close