Hlađenje planete

Dinosauri bi preživjeli da je asteroid u Zemlju udario 30 sekundi kasnije

Sci-Tech / Flash | 15. 05. 2017. u 11:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su proučavali mjesto gdje je prije 66 milijuna godina pao asteroid u Meksičkom zaljevu.

Ovaj slučajni susret asteroida i zaleđa bogatog sumporom izazvao je globalnu zimu na Zemlji jer je sumporni oblak sprečavao sunčeve zrake da dođu do površine, zbog čega se ona počela dramatično hladiti. Biljke i ostala hrana su nestale, a onda i dinosauri.

Udar je bio toliko snažan da je doveo do istrebljenja svih oblika života na tri četvrtine površine Zemlje. Dinosauri koji su opstajali 150 milijuna godina potpuno su nestali. Više od 100 milijardi tona sulfata izbačeno je u atmosferu sa dodatkom čađi koja je nastala iz požara koji su potom uslijedili.

"Sve je to bilo dovoljno da se planeta potpuno ohladi za jedno desetljeće i izbriše gotovo sav život s nje", rekla je profesorica Joanna Morgan s Imperial Collegea u Londonu koja je uradila ovu studiju s američkim istražiteljem Seanom Gullickom, prenosi Klix.ba.

Pola milijuna godina nakon što su dinosauri istrebljeni, Zemlju su ispunili sisari svih oblika i veličina. Znanstvenici tvrde da bi, u slučaju da je udario tridesetak sekundi kasnije, asteroid pao u ocean, što bi izazvalo manje isparavanje, a dinosuri bi preživjeli. S druge strane to znači da sisari i ljudi danas ne bi postojali.

Znanstvenici su izračunali da je asteroid udario u planetu krećući se brzinom od 64,3 tisuće kilometara na sat.

Dokumentarac o ovom istraživanju bit će emitiran na BBC2 u ponedjeljak u 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close