Mostar

Diktatura ili nešto slično: Ni Zelenika ne zna zašto je 15 članova napustilo HSPF

Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2017. u 09:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklih desetak dana iz Udruge 'Hrvatski studentski politološki forum' (HSPF) istupilo je petnaest članova. Radi o gotovo trećini članova, a po riječima predsjednika HSPF-a, Josipa Zelenike, razlog napuštanja jeste neslaganje s usvajanjem prijedloga novog Statuta Udruge.

''Petnaest članova HSPF-a je bilo suspendirano zbog zajedničkog djelovanja koje je vodilo ka rušenju Statuta i stabilnosti Udruge. Nakon odluke o suspenziji, oni su odlučili da se uopće ne žele žaliti skupštini Udruge, nego su odlučili napustiti Udrugu i vodstvo optužiti za diktaturu ili nešto slično tome. Nije uopće ni došlo do sjednice Skupštine te ostatak članova HSPF-a nije imalo priliku čuti detalje oko njihovog odlaska'', komentira za Bljesak.info Zelenika novonastalu situaciju u HSPF-u, i dodaje kako je uvijek bilo situacija gdje se dio članstva ne slaže s voljom većine unutar te Udruge, no kako je žalosno da se ovaj put te rasprave odvijaju putem medija, a ne na skupštinama gdje im je i mjesto.

Statut se mijenja, kako govori Zelenika, da bi se uklonila diskriminacija među članovima, te kako bi se za predsjednika Udruge mogli kandidirati svi članovi HSPF-a bez obzira na godinu studija, trajanje članstva i druge uvjete, što do sada nije bio slučaj. Također, po trenutno važećem Statutu, predsjednik Udruge imenuje i razrješuje potpredsjednike, dok bi po novom potpredsjednike, na prijedlog predsjednika, birala skupština.

''Taj prijedlog nije sporan, svih petnaest suspendiranih članova su izjavili kako se slažu sa izmjenama Statuta, ali se ne slažu da se Statut mijenja dva mjeseca prije izbora unutar HSPF-a. Vjerojatno misle da bi im netko ugrozio poziciju predsjednika ili nečega, to mi nije jasno. Mi smo i prošle godine Statut mijenjali mjesec dana prije izbora, pa nitko tad nije imao nikakav problem. Sad odjednom imaju osobne probleme protiv određenih članova unutar Udruge što se nama ne sviđa kao vodstvu, jer smo na samom početku govorili da neće biti frakcija, nego će svi na sjednicama govoriti što misle, a ne po kavama i ne ovako javno, kao što je to slučaj sada'', govori Zelenika.

'Hrvatski studentski politološki forum' trenutno pristupa realizaciji velikog broja projekata te se ovim potezom, kako ističe predsjednik, zasigurno želi narušiti javni ugled Udruge kako bi imali probleme sa sponzorima i samom organizacijom.

Zelenika je u proteklom tjednu izabran i za povjerenika HSS-a u Širokom Brijegu, ali kako objašnjava, jedno s drugim nije u izravnoj vezi, te sukob interesa nije slučaj novonastalih problema u Udruzi.

''Ne može to biti sukob interesa, ja sam povjerenik HSS-a postao prije sedam dana a ova situacija traje skoro mjesec dana. Jedno nije povezano s drugim, možda je sad ovaj medijski rat povezan s tim. HSS nema veze s Udrugom te po našem Statutu svi članovi, pa tako i predsjednik, mogu biti politički opredijeljene osobe'', govori Zelenika.

Trenutno ova studentska Udruga nastavlja s realizacijom predviđenih aktivnosti a kako poručuje njezin predsjednik, 'odmetne' članove imaju u planu pozvati na jednu od sljedećih Skupština na kojima bi jedni drugima dali priliku i izložili razloge neslaganja.

Kopirati
Drag cursor here to close