Konferencija

Destruktivnost koruptivnog ponašanja ometa razvoj BiH

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2017. u 11:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raspravom o sustavu prevencije korupcije u Bosni i Hercegovini i zaštiti osobnih podataka u Bosni i Hercegovini u Neumu je nastavljen rad Treće godišnje konferencije o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini koja je okupila značajan broj predstavnika organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH i entiteta, zatim međunarodnih institucija koje djeluju u BiH i nevladinih organizacija.

Korupcija, istaknuto je danas, predstavlja jedan od najozbiljnijih problema na putu uspostave i realizacije vladavine prava, demokracije i ljudskih prava. Destruktivnost koruptivnog ponašanja je višestruka: korupcija utječe na povjerenje u institucije vlasti, ometa ekonomski razvoj i ravnopravno tržišno natjecanje, ugrožava vladavinu zakona, demokraciju i ljudska prava, dobro upravljanje, pravičnost i socijalnu pravdu, omogućava rast organiziranog kriminala i terorizma, ugrožava stabilnost demokratskih institucija i moralnih osnova društva.

Sudionici Konferencije suglasili su se da je na ekonomskom planu odmah uočljivo ometanje privrednog razvoja zbog ometanja zdrave konkurencije, na planu razvoja državnih institucija dolazi do deformacije percipirane uloge i značaja tih institucija zbog zloupotrebe povjerenja ili dužnosti koja se vrši u javnoj upravi, sudskoj vlasti, politici, radi stjecanja materijalne ili nematerijalne koristi bez uporišta u pravnom osnovu. Pri tome je, kako se čulo, dodatni problem predstavlja i shvaćanje korupcije i koruptivnog ponašanja u društvu, gdje se nerijetko u korupciji ne vidi kazneno-pravni element odgovornosti nego moralni, i gdje je procjena koruptivnosti vrlo relativizirana.

Inače, na tom skupu prisutni su upoznati s informacijom o najnovijim događanjima u oblasti ljudskih prava u BiH s aspekta davanja odgovora na upitnik EU.

Na kraju dvodnevne konferencije sudionicima je prezentiran Nacrt zaključaka koji će, uz uvrštavanje prijedloga i primjedbi koji su se mogli čuti tijekom diskusija, bit razmatrani i konačno usvojeni na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava.

Izvještaj s konferencije s definiranim zaključcima bit će dostavljeni domovima Parlamentarne skupštine na usvajanje, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close