Ljubinje

Da i ovo je Hercegovina: Škole bez kanalizacije

Sci-Tech / Flash | 24. 03. 2017. u 15:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna i srednja škola u Ljubinju desetljećima muku muče sa septičkim jamama koje su ispod učionica, zbog čega đaci u jesenjim i zimskim mjesecima udišu neugodan miris.

Isti problem imaju i sportaši koji koriste sportsku dvoranu u ovom mjestu. Naime, zgrada škole urađena je prije više od tri desetljeća, a nakon što je Ljubinje dobilo kanalizacijsku mrežu, prije skoro dva desetljeća, priključci za ove objekte nisu urađeni.

Nekada su se septičke jame crpile nakon nekoliko mjeseci, a u posljednje vrijeme taj posao se mora obavljati i više puta mjesečno.

U Ljubinju nema cisterni pa se moraju naručivati iz susjednog Trebinja, a cijena po jednoj cisterni je oko 60 KM, što opterećuje školske proračune. Prema ranijim najavama ovaj problem je trebalo da bude riješen do početka proljeća.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Pero Sikimić rekao je „EuroBlicu“ da još nema naznaka kada bi posao na priključivanju škola na kanalizacijsku mrežu mogao početi.

''Nemam nikakvih informacija kad ćemo riješiti ovaj veliki problem u obrazovnim ustanovama. Do sada smo uspijevali da održavamo higijenu i nismo imali zdravstvenih problema kod učenika koje mogu izazvati pune septičke jame, ali se nikada ne zna kad do toga može doći'', kaže Sikimić. On navodi da su u posljednje vrijeme septičke jame crpili dva puta u petnaest dana.

''Nedavno sam inzistirao da cisterna dođe u nedjelju, jer kad sam video stanje prilikom obilaska škole morali smo taj problem riješiti u tijeku vikenda ili da đake vratimo kući u ponedjeljak'', objašnjava Sikimić.

On je kaže zatražio i pomoć od Veleposlanstva Japana u BiH, iako ga je bilo i stid što je rješenje ovog problema tražio od najrazvijenije zemlje sveta. Međutim, navodi da je resorno ministarstvo ranije obećalo da će biti rešen problem ljubinjskih školaraca. Priključivanje obrazovnih ustanova na kanalizacijsku mrežu koštalo bi oko 50.000 KM, piše Euroblic.

U općinskoj upravi navode da će se, ukoliko se do leta ne nađu neka druga rešenja, kreditno zadužiti kako bi osigurala novac da se škole i dvorana priključe na kanalizacijsku mrežu.

''Samo zahvaljujući dobrom održavanju higijene naša djeca se do sada nisu zarazila. Ne znam gdje to još rade gradske škole koje nemaju rešen problem otpadnih voda i kanalizacije'', rekla je „EuroBlicu“ majka jednog ljubinjskog osnovca.

Kopirati
Drag cursor here to close