Sarajevo

Cyber terorizam prijetnja građanima i službenicima institucija u regiji

Sci-Tech / Flash | 30. 10. 2014. u 14:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cilj "Konferencije o zaštiti privatnosti podataka: Izazovi i perspektiva na polju cyber sigurnosti u jugoistočnoj Europi" koja je počela jučer, a završava danas, jeste da podigne razumijevanje o cyber prostoru na viši nivo i kapacitiranost državnih agencija BiH kao lidera u industrijama na poljima kibernetike sigurnosti'' kazala je za Agenciju Fena Jelena Sinković iz Službe za odnose s javnošću Američkog univerziteta u BiH.

Jučerašnje teme uključivale su ljudska prava i privatnost u digitalnom dobu, zaštitu privatnosti i cyber sigurnosne politike, cyber ratovanja koristeći mobilne uređaje kao oružje, cyber kriminal i istrage, NATO-ovu politiku o zaštiti osobnih podataka te predviđanje budućnosti na polju caber sigurnosti.

''Danas su, nakon predavanja eksperata iz SAD-a, izabrani timovi zemalja jugoistočne Europe koji su prezentirali svoja iskustva i izazove u vezi sa zaštitom osobnih podataka u civilnom i vladinom sektoru'' kazala je Sinković i dodala da će poslije donijeti zaključke o tome koji će biti naredni koraci i gdje mogu djelovati na tom polju.

Istaknula je da će upoznavanje o temama kao što su cyber terorizam, cyber špijunaža... ukazati na to kolika je to prijetnja svim građanima i službenicima u institucijama u regiji te kako može uzrokovati ogromnu materijalnu štetu.

''Konferencija je okupila najkvalitetnije stručnjake u regiji i međunarodne eksperte. Predstavljeni su mnogi praktični primjeri kao što su cyber napadi koristeći mobilne uređaje kao oružje što Konferenciju čini zanimljivom i praktičnom'' navela je Sinković.

Konferenciju su organizirali Američki univerzitet u BiH u suradnji s Centrom za sigurnosnu suradnju (RACVIAC), Ministarstvom obrane BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH te Ministarstvom vanjskih poslova BiH (MVPBiH).

Kopirati
Drag cursor here to close