Moderni liječnici

Britanski liječnici "snapaju" podatke o pacijentima

Sci-Tech / Flash | 05. 07. 2017. u 13:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski javni zdravstveni sustav NHS daleko je od tehnološki najmodernijega na svijetu. U njihovim se bolnicama i dalje vrlo često nalaze računala s Windowsima XP, i to neažuriranima – što je potvrđeno na najgori mogući način kada je prošloga mjeseca gotovo cijeli ovaj sustav paralizirao ransomware WannaCry.

Kako bi se pronašli načini za korištenje novih tehnologija u britanskim bolnicama pokrenut je proces nezavisne revizije njihovih tehnoloških sustava.

Taj proces provodi skupina stručnjaka koju je angažirao Alphabet u sklopu svog projekta DeepMind Health. Revizori su, među ostalim, naišli i na vrlo zanimljivu praksu koju su prihvatili neki liječnici.

Oni tehnološki osviješteni među njima, naime, počeli su razmjenjivati bitne podatke o pacijentima i njihove nalaze putem – Snapchata i njemu sličnih aplikacija, javlja Bug.hr.

Jednostavnost i brzina kojom se putem chat aplikacija mogu razmjenjivati slike privukla ih je i olakšala im svakodnevni rad, i u tome ih nezavisni revizori nisu kritizirali.

Međutim, istaknuli su da ovaj način razmjene informacija nije siguran, predstavlja rizik, te ga nije moguće naknadno provjeriti – pa stoga predstavlja neprihvatljiv oblik komunikacije za te svrhe.

S druge strane, panel naglašava da je u 2017. godini NHS bio najveći svjetski kupac fax-uređaja. Ovaj neslavni podatak pokazuje da je tehnološka revolucija u širokom krugu zaobišla britanske bolnice, pa nije za čuditi se liječnicima koji su, u nedostatku boljeg rješenja, posegnuli za Snapchatom.

Kopirati
Drag cursor here to close