Genetika

Britanija odobrila da tri osobe mogu 'praviti' bebu

Sci-Tech / Flash | 15. 12. 2016. u 14:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska regulatorna agencija za oplodnju odobrila je u četvrtak kontroverznu tehniku koja omogućuje doktorima da stvore bebe korištenjem DNK tri osobe - u, kako ju je nazvala, "povijesnoj" odluci koja bi pomogla u sprječavanju da mali broj djece naslijedi potencijalno fatalne bolesti od svojih majki.

Predsjednica regulatorne agencije Sally Chesire opisala je to kao "moment koji mijenja živote" obiteljima koje bi mogle imati koristi od tog tretmana.

''Roditelji s vrlo visokim rizikom da imaju djecu sa životno opasnom mitohondrijskom bolešću mogli bi uskoro imati priliku za zdravu, genetski vezanu djecu'', navodi ona u priopćenju.

Nova procedura ima za cilj riješiti probleme povezane s mitohondrijama, strukturama koje stvaraju energiju izvan nukleusa stanica. Falične mitohondrije mogu rezultirati stanjima kao što su mišićna distrofija, velika zatajenja rada organa i teške slabosti mišića.

Kako bi pomogli ženama s mitohondrijskim problemima i spriječili ih da ih ne proslijede na svoju djecu, znanstvenici uklanjaju nukleus DNK iz jajnika buduće majke i ubrizgaju ga u jajnu stanicu donatorke čija je donatorska DNK uklonjena. To se može dogoditi prije ili poslije oplodnje.

Embrion nastao iz takve procedure ima nukleus DNK svojih roditelja ali također i mitohondrijski DNK od donatora na koji otpada manje od jedan posto rezultirajućih gena embrija, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close