Svjetski standardi

Bljesak.info u posjeti FHMZ Mostar: Naučite mjeriti temperaturu zraka

Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2017. u 14:17 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toplotni udar, ekstremne vrućine, rekordi, temperature zraka, samo su neki od pojmova s kojima smo bombardirani ovih dana. Po internetu nailazimo na raznorazne fotografije temperaturnih vrijednosti zraka koje graniče s temperaturom ''rerne'' dok pripremamo pile od jednog kilograma.

I tako dok se na suncu tope instrument ploče sa svakakvim brojevima, Bljesak.info je odlučio posjetiti Federalni meteorološki zavod, stanicu Mostar, da bi vidjeli kako se u biti provodi regularno mjerenje temperature zraka.

Meteorološka stanica na Bijelom brijegu počela je s radom na ovoj lokaciji prije skoro 70 godina. Mjerenja se vrše svakih sat vremena 24 sata dnevno. Arhivski podaci kažu da je najtopliji dan ikada zabilježen u Mostaru bio je 31. srpanj 1901. godine kada je u temperatura iznosila nevjerojatnih 46°C.

Kako su nam pojasnili u Meteorološkoj stanici Mostar, temperatura zraka mjeri se u kućici (zaklonu) s instrumentima koji su po standardu Svjetske meteorološke organizacije (WMO).



Zaklon za mjerenje temperature mora biti postavljen na prirodnoj površini bez blizine asfaltne podloge, te na visini od dva metra. Obično je bijele boje da bi se izbjeglo zagrijavanje i upijanje toplote s obzirom na činjenicu da bijela boja najbolje reflektira sunčevu svjetlost. Obložena je gredicama (grile) s vanjske i s unutarnje strane koje su postavljene pod kutom od 45 stupnjeva da bi zrak mogao strujati, a da sunce, oborine i ostalo ne utječe na mjerenje temperature zraka. Instrumenti iz zaklona se baždare jednom godišnje.

Također, mjerenje se vrši na više različitih dubina na golom tlu, točnije na tlu bez vegetacije, i tako otkrivamo da na metru dubine je danas ugodnih 26 stupnjeva Celzijevih. Milina, samo prije metar u g*** nego u dubinu, kad je Mostar postao asfaltna džungla koja se ne ohladi do mjeseca studenog nakon ovih vrućina.

Provjerili smo i sami temperaturu koja je mjerena u meteorološkom zaklonu. Čarobni broj od 39,9. Ugodnih 40 stupnjeva Celzijevih. Nakon kratke lekcije o mjerenju temperature zraka i meteorološkom poslu, odošmo i mi sami eto izmjeriti temperaturu zraka koja kontrira svim ovim pravilima do sad navedenim.


Foto: Bljesak.info

Friško kupljen termometar tek izvađen iz kutije brzo se popeo do visokih 45°C, sportski sat na ruci pokazuje 39°C , dok u automobilu pokazuje preko 45°C stupnjeva. Da su temperaturne razlike blizu baš i nisu, jer kad je riječ o temperaturi 40°C i pomak za samo jednu mjeru više itekako osjetimo.


 Foto: Bljesak.info


 Foto: Bljesak.info

Da zaključimo, kada vam se pokvari automobil, auto odvedete u majstora, kad vam nije nešto sa strujom uredu u domu, pozovete električara, tako je i s mjerenjem temperature zraka i meteorologijom. Ostavimo se ''majstorijanja'' i pustimo da ljudi rade svoj posao. Oni znaju najbolje.

Kopirati
Drag cursor here to close