Bivši zaposlenici Sonyja pomogli hakerima?
FBI istražuje
OBJAVA: Srijeda, 31. prosinca 2014. 8:07
IZVOR: Bug.hr
AUTOR: M.M.
Bivši zaposlenici Sonyja pomogli hakerima?
0

Najnovije informacije govore u prilog činjenici da je manja skupina nezadovoljnih bivših zaposlenika ove kompanije možda umiješana u napad.

Istražitelji kompanije Norse koji obavljaju istragu velikog hakerskog upada u sustav Sony Picturesa sve manje sumnjaju u to da je napad izvela skupina hakera pod pokroviteljstvom Sjeverne Koreje.

Najnovije informacije govore u prilog činjenici da je manja skupina nezadovoljnih bivših zaposlenika ove kompanije možda umiješana u napad. Naime, iako FBI i dalje tvrdi da iza svega stoji Sjeverna Koreja, Norse je u privatnoj istrazi došao do zanimljivih dokaza za svoju teoriju.

Oni su analizirali baze podataka koje su ukradene iz Sonyja, kao i strukturu kompanijske mreže. Zaključili su da bi za snalaženje u tom sustavu i uspješno pronalaženje podataka koje se isplati ukrasti, trebao biti umiješan i netko iznutra, tko poznaje cijeli sustav.

Norse smatra da su to učinila šestorica zaposlenika koji su se na tajnim internetskim forumima i putem chata povezali s piratskim aktivistima i izveli koordinirani napad.

Za osnovanu sumnju imaju i dokaze. Kao ključna figura spominje se i bivša zaposlenica kompanije koja je otpuštena proteklog svibnja, a nakon čega je na društvenim mrežama blatila Sony.

Kako je bila tehnološki "potkovana", te radila u kompaniji preko 10 godina, istražitelji smatraju da je upravo ona okupila skupinu i organizirala izvođenje ovog napada.