Zaštita ozonskog sloja

BiH treba slijediti primjer Hrvatske u zaštiti okoliša

Sci-Tech / Flash | 16. 09. 2014. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na ovogodišnji međunarodni dan zaštite ozonskog sloja trebamo posebno naglasiti da ozonski sloj nije samo naš te da je naša uloga (obaveza); kako kao pojedinca tako i zajednice u cjelini; da moramo učiniti nešto danas kako bi sačuvali ozonski sloj za one koji će doći poslije nas. Ovo je jedinstvena prilika za sve nas da učinimo nešto za spas ozonskog sloja i smanjimo utjecaj na promjenu klime. Kako bi se postigla dobrobit za ozonski sloj te se spriječio negativni utjecaj na klimu, iznimno je važno za zamjenu koristiti nove tehnologije koje su i energetski učinkovitije. Ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj jedinstvena je prilika za države kao i za pojedince da odabirom najnovijih tehnologija za zamjenu tvari koje oštećuju ozonski sloj reduciraju svoje i nacionalne troškove za energiju i povećaju dobrobit za klimu i ozon'', kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ dr. Jerko Pavličević povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja.

Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj najbolji je primjer kako se zajedničkom globalnom akcijom mogu ispraviti posljedice negativnog ljudskog utjecaja na okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja.

Prema najnovijem izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski omotač oporaviti do 2050. godine. No naš posao još nije gotov. Nastavljamo dalje, uvođenjem novih, zelenih, tehnologija. Među njima su i novi klimatizacijski uređaji s tvarima koje ne oštećuju ozonski sloj, navodi se u priopćenju Fonda.

Susjedna republika Hrvatska je pokrenula 6,5 milijuna kuna vrijedan projekt zamjene klimatizacijskih uređaja u javnim institucijama i ustanovama te je nabavila demonstracijske klima uređaje za obuku učenika u 8 srednjih strukovnih škola.
Bosni Hercegovini takvi primjeri trebaju biti zvijezda vodilja u očuvanju okoliša.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Ove godine obilježava se 27. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.

Rezultat uspješnog provođenja Montrealskog protokola je smanjenje tvari koje oštećuju ozonski sloj. Ukinuta je potrošnja klorofluorovodika (CFC) koji su korišteni najviše u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, halona za protupožarne sustave i aparate, ugljiktetraklorida koji se koristio u laboratorijima i drugih potpuno halogeniranih CFC-a. Bez provedbe Montrelskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi 10 puta veće nego što je danas, što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i okoliš.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana ozonskog sloja je ''Misija se nastavlja'', a kako bi se istaknulo da je i dalje potrebno poduzimati mjere kojima ćemo zaštititi ozonski sloj, prirodni Zemljin štit koji upija štetno ultraljubičasto zračenje Sunca.

Jedna od mjera je isključenje iz uporabe uređaja sa instaliranim tvarima koje oštećuju ozonski sloj te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Kako bi se postigla dobrobit za ozonski sloj važno je za zamjenu koristiti nove tehnologije koje nemaju štetnih tvari i energetski su učinkovitije, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close