Internet

BiH: Milijuni propadaju zbog nepostojanja 4G mreže

Sci-Tech / Flash | 18. 01. 2017. u 11:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina gubi milijune KM jer još nije stvorila uvjete za uvođenje 4G mreže, koju imaju i koriste sve zemlje u regiji.

Kako to obično biva u BiH, odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, pa tako telekom operateri krive Regulatornu agenciju za komunikacije, a ovi opet sve prebacuju na Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, koje treba da izradi novu politiku sektora telekomunikacija, tačnije, dokument koji je istekao još 2012. godine, a bez kojeg nije moguće izdati nove dozvole i dodijeliti radiofrekventni spektar, pišu Nezavisne novine.

"Agencija je završila svoj dio obaveza, budući da je obezbijedila neophodni radiofrekventni spektar za uvođenje 4G mreže. Taj spektar se, međutim, ne može staviti u upotrebu dok Vijeće ministara BiH ne donose strateški dokument, odnosno politiku sektora telekomunikacija", rekao je nedavno Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za časopis koji izdaje Vanjskotrgovinska komora BiH.

Upravo u tom neiskorištenom radiofrekventnom spektru "leže" milijuni KM bez kojih ostaje budžet BiH. Primjera radi, Srbija je na prvoj aukciji radiofrekventnog spektra za uvođenje 4G mreže, organizovanoj još u veljači 2015. godine, prikupila 21 milijun eura s obzirom na to da su tri telekom operatera platila po sedam milijuna eura.

"Radimo na dokumentu politike sektora komunikacija i u završnoj je fazi izrade, nakon čega će se o njemu izjasniti Vijeće ministara BiH", rekao je Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Prema neslužbenim informacijama, jedan od glavnih problema zbog čega se do sada nije radilo na uvođenju 4G mreže, odnosno mreže četvrte generacije, jeste taj što telekom operateri u BiH nisu bili pretjerano zainteresirani za nju i to iz razloga što u ovim okolnostima nije isplativa. Zbog nepostojanja 4G mreže u BiH, pored proračuna BiH, veliku štetu imaju i građani, koji danas daleko skuplje plaćaju svoje mobilne aparate zbog tzv. LTE prijemnika za 4G mrežu, a koju ne mogu koristiti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close