2.travnja

Bh.gradovi u plavoj boji za svjesnost o autizmu

Sci-Tech / Flash | 01. 04. 2017. u 09:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko poznatih lokacija u gradovima BiH, uključujući prvi put i Banju Luku, bit će osvjetljeni plavom svjetlošću 2. travnja na Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Tako će u nedjelju navečer biti osvjetljeni Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru, vodopad Plive u Jajcu, te prvi put i tvrđava Kastel u Banjoj Luci.

Osoblje vrtića Ciciban i Mostar iz Mostara, Udruženja Djeca Svjetlosti i Agencija Mania iz Banje Luke djelit će informacije prolaznicima te praviti i video zapis u Mostaru i Banjoj Luci, dok će u Sarajevu u jutarnjim satima na parkingu Aleje Vrela Bosne u saradnji s NVO Marathon biti održan "Plavi trening" za petkilometarsku trku 23. travnja pod nazivom "Trčim za nekog s autizmom".

''Iako se tom akcijom već godinama uspješno podiže svijest javnosti o autizmu, ostaje pitanje kako se može probuditi savjest "nadležnih" o osnovnim pravima osoba koje s autizmom žive'', navode iz organizacije EDUS-Edukacija za sve.

I nakon mnogih dobrih inicijativa osnovna prava osoba s autizmom među kojima su pravo na razvoj, obrazovanje, rad i učešće u životu zajednice svakodnevno se, navodi EDUS krše bez izgleda da će se stanje popraviti.

Iz EDUS-a naglašavaju da je primjer za to sistemsko ignorisanje uspješnog odgojno-obrazovnog programa kao što je EDUS-ov, koji većinski pohađaju djeca s autizmom koja uglavnom nemaju pristup redovnim vrtićima i školama.

''Prvi takav u državi, već šest godina pruža kvalitetnu podršku toj djeci i to već od ranog uzrasta kad je, prema nauci, i najbitnija. Dajući im osnovne preduslove za uspješno uključivanje u redovno obrazovanje, EDUS im daje i priliku za uključivanje u zajednicu u kojoj žive i ispunjen život, umjesto djelomične ili potpune izolacije unutar vlastitog doma ili neke od ustanova zatvorenog ili poluzatvorenog tipa'', ističe se.

Ipak sve to, smatraju u EDUS-u, nije dovoljno da se vlasti ubijede da se zainteresuju, finansijski podrže i formalno-pravno ugrade takav način rada i na taj način omoguće narednim generacijama djece s autizmom i drugim poteškoćama da imaju bolje šanse u budućnosti.

U okviru akcije "Light it up Blue", EDUS već petu godinu svakog 2. travnja osvjetljava plavom svjetlošću prepoznatljiva mjesta u BiH. Iz EDUS-a su zadovoljni što tu akciju podržava građanstvo i lokalne uprave u cijeloj BiH, koji rade volonterski ili uz minimalnu naknadu za troškove.

Podsjećaju da je Rezolucijom UN-a iz 2007. taj datum proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, te se tog dana i cijelog aprila javnost informira o autizmu kao stanju, te potrebama i sposobnostima ljudi koji ga imaju.

Akciju "Light It Up blue" pokrenula je svjetska organizacija Autism Speaks, u BiH je provodi EDUS, a simbolizira podršku osobama s autizmom i njihovim obiteljima prije svega u smislu njihovog boljeg razumijevanja i prihvaćanja, ali i konkretne podrške. U državama širom svijeta plavim svjetlom se osvjetljavaju prepoznatljivi objekti i mjesta, ulice i domovi, nosi se plava odjeća, baloni i vrpce.

Kopirati
Drag cursor here to close