Znanje

Bh. učenici testirani iz pismenosti i znanosti

Sci-Tech / Flash | 23. 05. 2017. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo međunarodno probno istraživanje znanja, vještina i kompetencija petnaestogodišnjih učenika, PISA (Programme for international student assesment) istraživanje, provedeno je u BiH.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je voditelj cjelokupnog procesa PISA istraživanja i ima ulogu državnog PISA centra. Istraživanje se provodi u suradnji sa svim obrazovnim vlastima u BiH i s uzorkovanim srednjim školama.

Zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Mirela Šuman je na pres-konferenciji u Sarajevu kazala da se PISA istraživanje provodi svake tri godine, a oblasti koje PISA procjenjuje su: čitalačka pismenost, pismenost iz matematike i prirodnih znanosti.

Bosna i Hercegovina se prvi put uključuje u ciklus PISA 2018, s fokusom na čitalačku pismenost.

Šuman je napomenula da se PISA provodi u 82 zemlje svijeta i do sada je sudjelovalo oko milijun učenika.

''Od PISA istraživanja očekuje se da nam kroz testiranje učenika u dobi od 15 godina predstavi pravo stanje stvari unutar naših obrazovnih sustava, te da nam pruži jasne naznake u kojim oblastima treba uložiti dodatne napore da bi se unaprijedio obrazovni sustav u BiH'', kazala je Šuman.

PISA 2018 probno testiranje u BiH obavljeno je u 80 srednjih škola i obuhvatilo je oko 4.000 učenika prvih razreda srednjih škola rođenih 2001. godine. Probno PISA testiranje je obavljeno da bi se ispitale sve utvrđene PISA procedure koje podliježu PISA standardima. Probno testiranje se ne koristi za analizu učeničkih postignuća.

Kako je rečeno, glavno PISA 2018 istraživanje u BiH će biti održano u razdoblju travanj-svibanj 2018. godine na uzorku oko 150 škola i oko 7.000 učenika rođenih 2002. godine. Glavno istraživanje će dati nivoe učeničkih postignuća i okolinske faktore koji utječu na postignuća.

Državna koordinatorica PISA 2018 Žaneta Džumhur je kazala kako se probno istraživanje PISA 2018 provodi u svim državama koje sudjeluju, a to su 82 države u sedmom ciklusu.

Po njezinim riječima, 72 države su iz prošlih ciklusa, a 10 je novih država, među njima i BiH.

Džumhur je istaknula kako je BiH jedna od država koja je uključila i učenike s poteškoćama u rastu i razvoju u okviru ovog testiranja, što je za njih bio još jedan izazov kako će to da izgleda.

Kopirati
Drag cursor here to close