'BH novinari' traže da se podrži stabilno financiranje Javnih RTV servisa
Upravni odbor
OBJAVA: Nedjelja, 18. lipnja 2017. 19:57
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
BH novinari traže da se podrži stabilno financiranje Javnih RTV servisa
0

Ističu da nadležnost u ovoj oblasti imaju i Programski savjeti javnih emitera, kao i urednički kolegiji, čiji se rad i djelovanje moraju zasnivati na standardima profesionalnog novinarstva i biti lišeni političkih, nacionalnih ili drugih interesa.

Upravni odbor Udruženja ''BH novinari'' poziva zastupnike u oba doma Parlamentarne skupštne BiH da se hitno uključe u rješavanje pitanja financijskog opstanka Javnog RTV sustava BiH, koji se nalazi pred financijskim kolpasom i mogućnošću potpunog prestanka emitiranja programa BHRT-a.

Podsjećaju da su na međunarodnoj konferenciji, održanoj nedavno u Sarajevu, gotovo 100 medijskih profesionalaca, stručnjaka za slobodu izražavanja i vrijednosti sustava javnog emitiranja zatražili efikasniji angažman bh.vlasti na stvaranju pretpostavki za stabilno funkcioniranje profesionalnog, politički neovisnog i financijski održivog PBS u BiH.

''U tom kontekstu, UO "BH novinara" javno upozorava na neprimjeren zahtjev zastupnika u parlamentu BiH za monitoring medijskih sadržaja središnjih informativnih emisija BHRT, RTRS i RTVFBiH, koji je ispostavljen Regulatornoj agenciji za komunikacije, s namjerom da se o rezultatima monitoringa raspravalja u državnom parlamentu'', navode u priopćenju.

Upravni odbor "BH novinara" nagašava da je reguliranje medijskih sadržaja isključiva nadležnost novinarske profesije i neovisnih medijskih institucija, u ovom slučaju Regulatorne agencije za komunikacije, koja ima mandat za provjeru ispunjavanja uvjeta izdavanja dozvole i praćenje primjene etičkih standarda u elektronskim medijima, definiranih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Ističu da nadležnost u ovoj oblasti imaju i Programski savjeti javnih emitera, kao i urednički kolegiji, čiji se rad i djelovanje moraju zasnivati na standardima profesionalnog novinarstva i biti lišeni političkih, nacionalnih ili drugih interesa.

Budući da Reguatorna agencija za komunikacije već provodi monitoring informativnog progama javnih emitera, te da odavno najavljuje njegovo objavljvanje, UO "BH novinara" poziva Agenciju da hitno publikuje rezultate monitoringa, da bi se zaustavile političke, medijske i druge manipulacije utvrđenim nepravilnostima u djelovanju entitetskih javnih emitera.

Motiv javnog manipuliranja još neobjavljenim rezultatima monitoringa nisu nastojanja političke i druge javnosti u BiH da se javni servisi vrate svojoj izvornoj misiji i radu u interesu javnosti, već pokušaj njihove političke destrukcije, te direktnog kršenje prava građana na slobodu informisanja i pristup nezavisnim, profesionalnim i raznovrsnim izvorima informacija, priopćio je Upravni odbor "BH novinara".

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.