Davor Pehar

Bebe nisu primile cjepivo jer je dobavljač kasnio s isporukom

Sci-Tech / Flash | 24. 05. 2017. u 06:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve novorođene bebe u Bosni i Hercegovini ovaj tjedan neće moći primiti cjepivo protiv tuberkuloze, a razlog je, kako je kazao prim. dr. Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kašnjenje dobavljača.

''Cjepiva su stigla u BiH i za sedam dana bit će distribuirani u sve nadležne zdravstvene centre. To znači da bi cijepljenje trebalo uslijediti početkom sljedećeg tjedna.

Pehar nije otkrio tko je dobavljač, ali je naglasio kako je, prilikom njegovog izbora provedena sva natječajna procedura u skladu s Zakonom o javnim nabavkama BiH, piše Faktor.ba.

''Mi svake godine biramo dobavljača koji nabavlja cjepiva u skladu s potrebama. Ono što treba znati je to da cjepivo nije roba kao i svaka druga. Rok trajanja BCG vakcine je malo manji od godinu i to je razlog zbog kojeg ih ne možemo naručivati u velikim količinama. To nije andol da možemo kupiti šleper lijeka, pa ga držati na lageru. Radi se o veoma osjetljivom biološkom preparatu gdje se moraju ispoštovati sve norme, od uvjeta skladištenja, roka trajanja, do isporuke na terenu'', naglašava Pehar.

Prvi čovjek Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kaže da ne raspolaže podacima koliko je trenutno na području većeg bh. entiteta novorođenčadi koja nisu primila cjepivo protiv tuberkuloze.
''Nemam tu informaciju. Imat ću je na kraju godine kada budemo sumirali rezultate'', kaže Pehar.

Na pitanje da li bi bebe koje, odmah po rođenju nisu primile BCG cjepivo, mogle imati zdravstvenih posljedica, dr. Enisa Mulalić, pedijatrica, kaže da je krajnji rok u kojem bi dijete moralo dobiti cjepivo protiv tuberkuloze navršenih pet godina.

''Ne mogu reći da su novorođenčad, koja nisu primila cjepivo, posebno ugrožena. Na sreću u našoj zemlji nema previše oboljelih od tuberkuloze. Ali, bez obzira na to, u BiH BCG vakcina je obavezna, jer kod nas bolest još uvijek nije iskorijenjena kao u Njemačkoj'', pojašnjava Mulalić.
Još jedan problem sa kojima se susreću naši građani je i sve češći nedostatak citostatika. Iako je za njihovu nabavku u Federaciji nadležan Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje, a u RS-u Fond zdravstvenog osiguranja, Pehar naglašava kako je Zakon o javnim nabavkama nadležan za sve.

''Proizvođači citostatika usmjereni su prema „velikim igračima“. Mi njima nismo interesantno tržište. Zamislite zemlju koja ima dva i Njemačku ili Poljsku koje imaju po 70 i 60 milijuna stanovnika. Prilikom nabavke lijekova takve zemlje imaju prednost. Mora nam biti jasno da je farmaceutska industrija, prije svega, usmjerena na tržište'', ističe Pehar.

Kopirati
Drag cursor here to close