Znanstvenici

Bakterije koje iskašljavamo mogu ostati u zraku i do 45 minuta

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2017. u 16:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Science Alert piše da su znanstvenici razvili novu tehniku za proučavanje na koji način se, nakon kašljanja i kihanja, bakterije koje su uzročnici najčešćih bolesti, šire i zadržavaju u okolišu i rezultati nas neće razveseliti.

Tim znanstvenika s Queensland University of Technology utvrdio je da podvrsta bakterije pseudomonas aeruginosa, koja se povezuje s bolničkim infekcijama (upala pluća i sepsa) i koju su izdvojili iz uzorka ispljunutih kapljica nakon kihanja ili kašljanja, ostaje sposobna za poluživot uglavnom 10 minuta, ali se može zadržavati u okolišu i do 45 minuta.

Patogene bakterije putuju do 4 metra

“Naše istraživanje pokazalo je da patogene bakterije putuju do četiri metra i mogu preživjeti do 45 minuta nakon što su iskašljane u zrak”, kaže Lidia Morawska, koautorica studije. I iako su ove vrste bakterija dobro proučavane, još uvijek se potpuno ne razumije na koji način kihanje ili kašljanje može širiti infekciju. Nova tehnika koju su razvili znanstvenici s QUT-ja omogućava znanstvenicima da istražuju kako se aerosoli kašlja ili kihanja šire i koliko dugo mogu preživjeti.

Kada kapljice izlete u zrak brzo se osuše, ohlade i postanu dovoljno lake da ostanu u zraku. Djelomično se razgrade u kontaktu s kisikom iz zraka, većim kapljicama treba dulje da ispare. Većina se kapljica dovoljno razgradi da bakterija ne može unutar njih preživjeti. Znanstvenici su utvrdili da većina bakterije unutar suhih kapljica umre ili se razgradi za 10 sekundi, ali mali dio bakterije živi dulje od 10 minuta.

Otporne na brzo biološko raspadanje

Ovo sugerira da je bakterija otporna na brzo biološko raspadanje i ostaje živa na sobnom zraku dovoljno dugo da stvori rizik infekcije putem zraka, osobito kod ljudi koji već imaju respiratorne probleme. Znanstvenici nisu sigurni zašto se ovo događa, pretpostavljaju da je povezano s time gdje su bakterije u respiratornom traktu nastale pa kapljice nose različiti broj bakterija i ovisno o veličini kapljice.

Veće čestice nose bakterije kojima treba dulje da ispare, otpornije su na raspadanje i mogu dulje vremena sačuvati sposobnost za život. Ovo je svakako značajno saznanje za bolju kontrolu bolničkih infekcija i vraća nas na upozorenje da pokrijete usta rukama kada kašljete ili kišete i nakon toga operite ruke.

Kopirati
Drag cursor here to close