Pobjeda potrošača

Apple pristao platiti roditeljima 32,5 milijuna dolara odštete za nadogradnju aplikacija

Sci-Tech / Flash | 16. 01. 2014. u 17:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je pristao refundirati 32,5 milijuna dolara roditeljima čija su djeca bez dozvole kupovala nadogradnju za pojedine aplikacije iPhonea.

Rezultat je to dugotrajnih sporova pri američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji, koja je nadležna za zaštitu potrošača, a Apple je jučer konačno pristao na nagodbu.

Kompanija će također morati izmijeniti način naplate usluga kako bi se ubuduće osigurali da je korisnik dao pristanak prije nego mu naplate nadogradnju aplikacije.

Naime, Appleu se zamjera što ne ističe obavijest da kad roditelji odobre jednu kupovinu unošenjem lozinke, istovremeno odobravaju i sve kupnje koje njihovo dijete stigne napraviti u slijedećih 15 minuta.

Usto, u puno slučajeva Apple uopće ne ističe upozorenje kako se unošenjem lozinke zapravo aktivira naplata dodatne usluge. U jednom od slučajeva koji su došli do Trgovinske komisije, djevojčica je samo unutar jedne aplikacije uspjela potrošiti 2600 dolara.

Apple je radije pristao na nagodbe nego da se upušta u 'dugu pravnu bitku' 

''Ova nagodba predstavlja pobjedu za potrošače oštećene zbog Appleova nepravednog načina naplate, ali i signal poslovnoj zajednici: osnovna načela zaštite potrošača vrijede jednako i za mali obrt i za biznis u mobilnoj telefoniji. Ne možete korisnicima naplaćivati kupnju koju nisu odobrili'', priopćila je predsjednica Federalne tgrovinske komisije Edith Ramirez.

Međutim, nagodba pokriva samo roditelje čija su djeca kupovala putem američkog 'app storea'. BBC navodi kako je u sličnim slučajevima u Velikoj Britaniji Apple roditeljima uglavnom refundirao trošak nakon što bi se žalili.

Kopirati
Drag cursor here to close