Američkim agencijama zabranjena upotreba ruskog softwarea Kaspersky
SIgurnosno pitanje
OBJAVA: Četvrtak, 14. rujna 2017. 10:45
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Američkim agencijama zabranjena upotreba ruskog softwarea Kaspersky
0

Direktivom se agencijama daje 30 dana da saznaju da li koriste neke Kasperskyjeve proizvode. Sporni software mora biti uklonjen sa svih informatičkih sustava u roku od 90 dana.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu zabranile saveznim agencijama upotrebu računalnog softwarea koji proizvodi kompanija Kaspersky Lab zbog zabrinutosti o povezanosti ove kompanije s Kremljem i ruskim špijunskim operacijama.

Direktiva, koju je izdala privremena ministrica za sigurnost Elaine Duke, donesena je u trenutku kada različite američke sigurnosne i obavještajne agencije, te nekoliko odbora Kongresa, istražuju rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, izvještava Associated Press.

Iz Kasperskyja su priopćili da je ova kompanija razočarana direktivom i inzistiraju da nemaju "nikakve neetičke veze ili odnose s bilo kojom vladom, uključujući rusku".

Duke je naredila svim američkim saveznim agencijama i ministarstvima da prestanu koristiti proizvode ili usluge koje je izravno ili neizravno isporučila ova kompanija, koja se nalazi u ruskom vlasništvu i pod ruskim rukovodstvom.

Direktivom se agencijama daje 30 dana da saznaju da li koriste neke Kasperskyjeve proizvode. Sporni software mora biti uklonjen sa svih informatičkih sustava u roku od 90 dana.

''Ovo ministarstvo je zabrinuto zbog veza između određenih dužnosnika u Kasperskyju i ruskih obavještajnih i drugih vladinih agencija'', navodi se u direktivi.

Također se navodi da je to ministarstvo zabrinuto zbog ruskih zakona koji bi dopustili ruskim špijunskim agencijama da prisile Kaspersky da im pruži pomoć ili presretne komunikaciju koja prolazi kroz ruske mreže.

''Rizik da bi ruska vlada, djelujući samostalno ili u suradnji s Kasperskyjem, mogla iskoristiti pristup dobivenim putem Kasperskyjevih proizvoda kako bi kompromitirala savezne podatke i informacijske sustave, ima izravne implikacije po američku nacionalnu sigurnost'', navedeno je u direktivi.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.