oštro

Amazon se ispričao zbog otirača za noge s indijskom zastavom

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2017. u 10:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija za online trgovinu "Amazon.com" ispričala se Indiji zbog toga što je njenim posredstvom u Kanadi netko prodavao otirač za cipele sa indijskom zastavom. Isprika iz ove kompanije uslijedila je nakon oštre reakcije Ministarstva vanjskih poslova Indije.

Prema pisanju britanske televizijske mreže "BBC" na "Amazon.com" je na prodaju postavljen otirač za cipele koji je na sebi imao indijsku zastavu. Nakon što se ova vijest raširila internetom uslijedile su veoma oštre reakcije indijskih vlasti, a ministar vanjskih poslova Indije Sushma Swaraj je zatražio ispriku od "Amazona".

Swaraj je na svom Twitter profilu napisao da će uposlenicima "Amazona" biti uskraćeno dobivanje indijske vize sve dok se kompanija ne ispriča i dok ne povuče proizvode koji vrijeđaju nacionalnu zastavu. Swaraj se također obratio kanadskom veleposlanstvu u Indiji te zatražio da se slučaj najozbiljnije uzme u razmatranje i riješi.

Nakon reakcije indijskog ministra vanjskihi poslova "Amazon.com" je povukao sve proizvode na temu Indije.

Pomoćnik generalnog direktora "Amazona" za Indiju Amit Agarwai je izjavio kako mu je veoma žao zbog uvrede koja je nanesena Indiji. On je naglasio da sporni artikal nije postavio "Amazon.com" lično, već da je to uradila treća osoba u Kanadi.

Uvreda nacionalne zastave u Indiji se kažnjava novčano i kaznom zatvora. Na "Amazonu.com" se prodaju otirači sa američkim, britanskim, kanadskim i drugim zastavama.

Kopirati
Drag cursor here to close