Borba protiv pirata

Ako neće županijski, kontrolu računala će vršiti federalni inspektori s informatičarima

Sci-Tech / Flash | 18. 03. 2012. u 20:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok nekoliko ravnatelja županijskih uprava za inspekcijske poslove kaže da im nije jasno kako provoditi inspekcijski nadzor zaštite autorskih prava, odnosno korištenja računalnih programa po svim tvrtkama i institucijama u FBiH te ulaziti u privatne domove u potrazi za svim nelegalnim softverima, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu kako nikakvih dvojbi nema.

Anis Ajdinović, šef Ureda ravnatelja ove uprave, u izjavi za Dnevni list ističe kako “inspektorima ne treba nikakav nalog da uđu u neki poslovni prostor i izvrše inspekcijski nadzor”.

"Apsolutno nikakav sudski nalog nije potreban. Inspektori će, ako treba, doći i s policijom, dakle, koristeći fizičku silu. Te pravne osobe mogu nas kasnije tužiti, ako žele", naglašava Ajdinović.

Što se tiče ulaska inspektora u stanove i kuće, za to je potreban sudski nalog. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode kako je inspektorima potreban nalog smatraju neozbiljnim i napominju kako dosad nije zabilježeno ni u BiH, niti u Hrvatskoj i Srbiji da je inspektorima potreban sudski nalog da bi obavili inspekcijski nadzor.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu kako je sve jasno određeno kako zakonima, tako i podzakonskim aktima i uputama. Onim županijskim inspektorima koji dvoje treba li inspektor imati sudski nalog za ulazak u neki poslovni prostor ostavljaju čak i tu mogućnost, no to je apsolutno nepotrebno.

Osim toga, ističu kako će inspekcijske nadzore vršiti i federalni inspektori, budući da je na nižim razinama često nedovoljan broj obučenih inspektora koji će se baviti kontrolom računala, odnosno kontrolama je li na nekom računalu instaliran (ne)licencirani program.

- Tu nema nikakvog problema. Federalni inspektori će obaviti inspekcijski nadzor gdje god to ne budu htjeli raditi županijski inspektori. Mi ćemo doći i obaviti to, ističe Ajdinović u izjavi za Dnevni list.

Što se tiče napisa u pojedinim medijima usmjerenih protiv ove vrste inspekcija, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode kako je riječ o strahu tih, prije svega portala, od ulaska inspektora. Dodaju kako novinari tih medija rade, gotovo po pravilu, koristeći nelegalne softvere, dok je kod pojedinih i sama njihova registracija i poslovanje sumnjivo te da će oni biti predmet inspekcijskog nadzora.

Od ponedjeljka je 127 inspektora uprava za inspekcijske poslove trebalo krenuti u pojačani inspekcijski nadzor, no iako su svi inspektori s federalne i nižih, županijskih razina koji će ići u ovu vrstu inspekcijskog nadzora prošli posebne obuke pri čemu je svaki dobio USB stick s posebnim softverom za provjeru, mnogi su to izbjegli. Neki od njih su se pravdali kako im “nije jasno što raditi s tim stickovima”, a osim pitanja “kako uopće ući u poslovni prostor bez sudskog naloga i izvršiti kontrolu softvera”, postavljala su se i pitanja “jesu li ti stickovi i programi koje su inspektori dobili kako bi vršili kontrolu uopće licencirani i tko ih je licencirao”, “što ako ti stickovi ‘pokupe’ virus i onda se on raširi po računalima u koje se ubacuju prigodom kontrole” pri čemu bi ih vlasnici računala mogli tužiti i slično.

"Ponavljam, inspektori mogu ući u bilo koju tvrtku bez ikakvog sudskog naloga. Što se tiče tih stickova, oni samo služe da bi pomogli inspektoru brže obaviti posao", naglašava u izjavi za Dnevni list Anis Ajdinović, šef Ureda ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Naime, inspektor može jednostavno ući u neko računalo u “upravljačku ploču” (Control Pannel) i tamo vidjeti koji su softveri instalirani.

Inspektorima koji su obučeni za ovu vrstu inspekcijskog nadzora na seminarima je približeno kako uraditi ovu vrstu nadzora na najbrži mogući način, pa i bez korištenja bilo kakvog alata, iako su jedan takav dobili na USB stickovima.

"Štoviše, mi smo im osigurali i informatičare koji će pomoći kako Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, tako i u županijskim upravama. Neće naš inspektor doći tamo u neku tvrtku u kojoj će ga netko zavlačiti. Uz inspektora će, ako bude potrebe, ići “triput” pametniji informatičar od nekog koji eventualno održava računala i računalne mreže u nekoj tvrtki", ističe Ajdinović.

Osim toga, u pojedinim županijskim upravama pojedini inspektori su obučeni do te mjere da sad sami obučavaju druge inspektore kako provoditi ovu vrstu inspekcijskog nadzora.

Što se tiče izjava pojedinih ravnatelja županijskih uprava za inspekcijske poslove kako neće odmah ulaziti u privatne tvrtke, primjerice, radijske postaje, kafiće, restorane ili pak privatne domove, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu kako ni tu ne vide neki problem.

"Zakon je jasan i zakon se mora provoditi. Lokalni inspektori mogu i tako raditi, ići prvo na distributere računala, računalne opreme i softvera, kako oni misle da je najučinkovitije. Što se nas tiče, nismo uopće radili neki plan kontrola i određivali neke “prioritete” što se tiče inspekcijskog nadzora zaštite autorskih prava, odnosno korištenja računalnih programa", naglašava u razgovoru za Dnevni list šef Ureda ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Kopirati
Drag cursor here to close