Obljetnica

Akademijom nastavljeno slavlje mostarskog Univerziteta

Sci-Tech / Flash | 14. 02. 2017. u 13:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet 'Džemal Bijedić' obilježio je u utorak svečanom akademijom u Narodom pozorištu u Mostaru, 40. godišnjicu svog postojanja i rada.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i univerzitetske himne, prikazan je kratki film o radu i djelovanju ove visokoškolske ustanove kroz četiri desetljeća. Potom su dodjeljene rektorove nagrade za najbolje studente, kao i zahvalnice, plakete i povelje istaknutim pojedincima koji su doprinijeli integraciji i razvoju Univerziteta.

"S ponosom možemo istaknuti kako je Univerzitet 'Džemal Bijedić' preživio sve nedaće, od ratnog perioda do istjerivanja iz postojećih prostorija", kazao je županijski ministar obrazovanja Rašid Hadžović, izrazivši nadu da će u narednom periodu Univerzitet bilježiti samo uspjehe.

Univerzitet je 14. veljače 1977. službeno proglašen otvorenim, čime je Mostar postao četvrti bosanskohercegovački univerzitetski grad. Od tada do danas, Univerzitet je prošao burno razdoblje, a rat je prekinuo dotadašnji razvoj Univerziteta, kazao je u svom pozdravnom govoru rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru Sead Pašić.

Dodao je kako je ovo veliki jubilej koji svjedoči da Univerzitet ima tradiciju, snagu i vitalnost te jasnu viziju za budućnost. "Naš primarni rezultat je obrazovanje kadrova", kazao je Pašić, naglasivši pritom kako je od proteklog rata do danas diplome na Univerzitetu steklo 14.500 studenata te oko 200 doktora znanosti.

Povodom Dana Univerziteta, kao priznanje za postignuti uspjeh u studiju, dodjeljuju se Rektorove nagrade za studente sa najboljim uspjehom. Nagrade su dobili: Anida Kebo (Ekonomski fakultet, prosječna ocjena 9,89), Nerman Ljevo (Ekonomski fakultet, prosječna ocjena 9,38), Adnan Jusić (Fakultet informacijskih tehnologija, 9,42), Dalila Husković (Fakultet humanističkih nauka, 9,81), Amna Sabljić (FHN, 9,67), Faris Trešnjo (Građevinski fakultet, 9,68), Anesa Tufek (Građevinski fakultet, 8,00), Emina Mehić (Nastavnički fakultet, 9,54), Almira Dževlan (Nastavnički fakultet, 9,59), Hana Zekić (Pravni fakultet, 9,18).

Pored stalnih promjena i poboljšavanja, Univerzitet radi na racionalizaciji i modernizaciji nastave, te podizanju kvalitete nastavnog procesa, istaknuo je rektor te najavio izgradnju studenskog doma u vrijednosti od četiri milijuna maraka kojeg će u cijelosti financirati grad Antalija, a koji će se nalaziti u sklopu kampusa. Izgradnja počinje ovih dana, a prve studente kako ističe trebali bi primiti u akademskoj 2018/2019 godini.

U razvoj Univerziteta ne sumnja ni rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, navodeći kako je ovo veliki dan za čitavu akademsku zajednicu.

"Ovo je mostarski univerzitet, univerzitet u mome gradu i to što ima Univerzitet i što ima Sveučilište u Mostaru je samo nešto što može donijeti dobro i našem gradu, a i našoj mladosti. Mi smo i sinoć imali rektorsku konferenciju i ono što je suština je da se bavimo kvalitetom nastave i otvaranjem novih programa, da idemo naprijed i da se vodimo pravim kriterijima, a to je akreditacija i podizanje kvalitete", kazala je rektorica Ostojić za Anadoliju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj u ime rektorske konferencije, kazao je kako je Univerzitet 'Džemal Bijedić', pored svih nedaća koje su zadesile BiH 90-ih godina do danas, uspio održati svrhu svoga postojanja.

"Univerzitet 'Džemal Bijedić', zajedno sa Sveučilištem u Mostaru predstavlja ozbiljnu žilu kucavicu kada je u pitanju obrazovanje na ovom dijelu BiH", dodao je. U glazbenom dijelu akademije nastupio je dio benda 'Divanhana' i ansambl 'Mostarske kiše'. Program obilježavanja proslave 40. godišnjice rada Univerziteta 'Džemal Bijedić' nastavit će se večeras koncertom benda 'Divanhana'.

Povodom obilježavanja 40 godina postojanja Univerziteta 'Džemal Bijedić', dodijeljena su univerzitetska priznanja, a dobili su ih: prof. dr. Suzana Bubić, je dobila Povelju Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u znanstvenoj-nastavnoj i kulturnoj djelatnosti.

Prof. dr. Elvira Dilberović je dobila Plaketu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u znanstvenoj-nastavnoj i kulturnoj djelatnosti. Prof. dr. Burhan Özkan je dobio Plaketu Univerziteta za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta u zemlji i inozemstvu.

Prof. dr. Nurko Pobrić je dobio Plaketu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u znanstvenoj-nastavnoj i kulturnoj djelatnosti. Mr. sc. Ismet Maksumić je dobio Plaketu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u znanstvenoj-nastavnoj i kulturnoj djelatnosti

Prof. dr. Salih Fočo je dobio Plaketu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u znanstvenoj-nastavnoj i kulturnoj djelatnosti. Prof. dr. Amina Šahović je dobila Plaketu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u znanstvenoj-nastavnoj i kulturnoj djelatnosti.

Prof. dr. Dijana Hadžizukić je dobila Zahvalnicu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u nastavnoj, znanstvenoj i kulturnoj djelatnosti Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.
Prof. dr. Zlatko Maglajlić je dobio Zahvalnicu Univerziteta za istaknuti rad i dostignuća u nastavnoj, znanstvenoj i kulturnoj djelatnosti mostarskog univerziteta.

Doc. dr. Ismet Hajduk je dobio Zahvalnicu Univerziteta za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta. Idriz Merzić, dipl. ecc. dobio je Zahvalnicu Univerziteta za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta.

Edita Mulaosmanović, prof. bosanskog jezika i književnosti je dobila Zahvalnicu Univerziteta za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta.

JP Elektorprivredi BIH, Podružnica Hidroelektrane na Neretvi, Jablanica
dodijeljena je Zahvalnica Univerziteta za uspješnu suradnju i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta. Firma Bekto Precisa d.o.o. iz Goražda je dobila Zahvalnicu Univerziteta za uspješnu suradnju i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close