Istraživanje

70% ljudi i dalje radije filmove gleda u kinu nego kod kuće

Sci-Tech / Flash | 27. 05. 2017. u 13:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vremenu kad se tehnologija brzo mijenja te se povećava broj načina i mjesta na kojima se može uživati u filmovima, zaljubljenici u film i dalje preferiraju odlazak u kino – za čak 70% građana je to bolja opcija od gledanja filma u toplini doma. Zaključak je ovo međunarodne studije koja je analizirala navike vezane uz gledanje filmova u sedam europskih gradova: Berlinu, Istanbulu, Londonu, Madridu, Moskvi, Parizu i Rimu.

U istraživanju je sudjelovalo 2.125 stanovnika navedenih gradova. Za ispitanike u cjelini, kino je bila treća omiljena kulturna aktivnost, nakon putovanja i odlaska u restorane. No, za Rim i Pariz, kino je među ispitanicima rangirano drugom omiljenom aktivnošću, odmah nakon putovanja.

U kino najradije odlaze Rimljani – 41% ispitanika u kinu filmove gleda barem jednom tjedno. Nakon njih slijede stanovnici Moskve i Pariza gdje istu naviku ima 38% ispitanika. Istovremeno, najviše entuzijasta među ljubiteljima odlaska u kino je u Parizu – čak 8% ispitanika u tom gradu u kino odlazi češće nego jednom tjedno.

Također, kino se pokazalo aktivnošću u kojoj građani najčešće uživaju u društvu. Tek 8% ispitanika u kino odlaze sami, dok najviše njih – 48% – odlazi u paru, javlja Bug.hr.

Stanovnici svih gradova uključenih u istraživanje slažu se da je najbolje mjesto za gledanje filma kino. Također, kada ih se pitalo kako zamišljaju gledanje filma za 10 godina, ispitanici su najčešće isticali inovativne prostore kao što su high-tech multipleksi koji poboljšavaju iskustvo gledanja. Dodatno, 64% ispitanih želi u budućnosti moći pri gledanju filma uživati u iskustvu proširene stvarnosti.

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu Mastercarda u Cannesu gdje su stručnjaci iz segmenta kinematografije razgovarali o sadašnjem i budućem stanju u segmentu iskustva odlaska u kino.

"Svi su smatrali da će pojava televizora značiti kraj kina. Isto se dogodilo s VHS-om i DVD-om, kao što se sada događa sa streamingom. Ipak, kino opstaje i razvija se... Sve inovacije (IMAX, 3D, zvučni efekti itd.) nužni su za kino da bi nastavilo predstavljati atraktivno iskustvo", rekao je Stuart Brown, voditelj programa i akvizicije na Britanskom filmskom institutu.

"Kina moraju imati najnoviju opremu kako bi se iskustvo ondje razlikovalo od onoga koje potrošači mogu imati u vlastitom domu", naglasio je Nick Vivarelli, novinar u Varietyju.

"Danas društvo puno više cijeni iskustva nego stvari. Kino prati isto pravilo i to je jedan od razloga zbog kojih opstaje kao osnovna kulturna aktivnost. Zato je bitno u kinima ponuditi neprocjenjivo iskustvo", zaključila je Rose Beaumont, starija potpredsjednica za globalni marketing i komunikacije u kompaniji Mastercard, koja je i provela ovo istraživanje i predstavila ga, kao službeni partner, na 70. Filmskom festivalu u Cannesu.

Kopirati
Drag cursor here to close