Znate li značenje riječi O.K.?
Riječi, riječi
OBJAVA: Utorak, 10. siječnja 2017. 18:26
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: S.S.
OK riječi u redu
2

Izraz 'all correct' dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza 'OK' održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svijetom.

'OK' je univerzalna riječ koja dolazi iz engleskog jezika - američkog slenga, a označava termin 'sve je u redu'. OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svijet. Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako porijeklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku, navodi B92.

Prvo pismeno korištenje izraza 'OK' dogodilo se u subotu, 23. ožujka 1839. godine, kada je u bostonskim novinama 'Boston morning post' izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj 'Anti-Bell Ringing Society': Razlog pisanja 'O.K.' kao sinonima za 'all correct' (sve je u redu, sve točno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namjerno pisanje pravopisno netočnih skraćenica, u ovom slučaju za 'all correct' - korištenje izraza 'oll korrekt' - bilo je izuzetno moderno i 'kul' tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje se može tvrditi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d. (it shall be done), r.t.b.s. (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)... vremenom je trebalo unaprijediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih početnih slova, bez obzira na pravopis. Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za 'all right' (oll write).

Izraz 'all correct' dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza 'OK' održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svijetom.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Osiromašeni uran
1. Osiromašeni uran
prije 219 dan.
Jok.   :-*
+9
-1
0
BA
Chrome
Dango Rapapajic
prije 219 dan.
Ohhhhh Kurhcineeeeee (to su zene uvele skracenicu)
+5
-2
15
BA
Firefox