Istraživanje

Znanstvenici znaju kako smanjiti konzumaciju alkohola

Lifestyle / Flash | 29. 11. 2016. u 14:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hormonalna povezanost između mozga i jetara koja utječe na regulaciju unosa alkohola u organizam mogla bi pomoći znanstvenicima u razvoju novih pristupa u liječenju alkoholizma, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici s londonskog King's Collegea prvi su put uspjeli pokazati na koji način hormon jetara FGF21 igra veliku ulogu u postavljanju granica kada je posrijedi konzumiranje alkohola, prenose britanski mediji.

Analiziran je DNK više od 105.000 ispitanika koji su morali ispuniti i upitnik o tome koliko tjedno alkohola konzumiraju.

Privlačenje alkohola

Studija je u prvi plan iznjedrila interakciju između hormona FGF21 i gena u mozgu nazvanog beta-Klotho.

Kod 40 posto sudionika istraživanja, posebna varijacija beta-Klotha povezala se s manjim unosom alkohola u organizam.

Daljnje studije pokazale su da je laboratorijske miševe bez spomenutog gena alkohol privlačio puno manje.

Istraživanje upućuje na to da utjecaj hormona FGF21 na konzumiranje alkohola uvelike ovisi o aktivnosti beta-Klotha, piše Hina.

Povezanost jetre i mozga

"Provedena studija otkrila nam je ranije neprepoznatu vezu između jetara i mozga koja utječe na količinu konzumiranog alkohola kod ljudi, a u budućnosti bi se mogla iskoristiti u terapeutske svrhe kod osoba koje imaju problema s prekomjernom konzumacijom alkohola", rekao je profesor Gunter Schumann s Instituta za psihijatriju King's Collegea.

"Rezultati upućuju na zanimljivu povezanost između FGF21 koji se proizvodi u jetrima kao odgovor na unos šećera i alkohola, a potom izravno signalizira mozgu da ograniči konzumaciju alkohola. Ne možemo isključiti mogućnost da beta-Klotho ne utječe i na okolne gene, zbog čega je potrebno provesti dodatna genetska istraživanja", kazao je Schumann.

Suautor studije profesor Paul Elliot s londonskog Imperial Collegea je dodao "da istraživanje u konačnici može rezultirati novim načinima u liječenju osoba ovisnih o alkoholu".

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kopirati
Drag cursor here to close