Istraživanje

Zlostavljanje i alkohol u mostarskim školama

Lifestyle / Flash | 24. 05. 2017. u 11:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrta konferencija "0% tolerancije na nasilje u školama" održana je u srijedu u Mostaru u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Tijekom konferencije razmatrat će se rezultati Akcijskog plana prevencije nasilja i maloljetničke delikvencije u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2016./2017. godini koje je spomenuto ministarstvo izradilo i realiziralo u suradnji s devet nevladinih organizacija.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović kazao je kako je cilj prevencija bilo koje vrste vršnjačkog nasilja u školama.

''Cilj nam je da pravovremeno i blagovremeno djelujemo, da se djeca upozore na sve moguće probleme koji se mogu dogoditi ako krenu putem nasilja. S druge strane, mi kao društvo moramo reagirati i preko škola i preko javnih ustanova, roditelja i nastavnika'', naveo je ministar Hadžović.

Program menadžer nevladine organizacije "Youth power" Nedim Mičević ističe kako ta organizacija radi prvenstveno na akreditaciji metodologije koja se zove "Program M", te da je metodologija prilagođena za rad sa srednjoškolcima.

''Planirano je da se 'Program M' ponudi školama na korištenje, na način da ga škole mogu koristiti kao jedan koristan alat, po potrebi za rad na prevenciji nasilja, prevenciji zlouporabe droga i alkohola, te promoviranju zdravih stilov'', pojasnio je Mičević.

Prema rezultatima, koji su dobiveni u početnim istraživanjima, a koji su rađeni prije tri godine u tri srednje škole u Mostaru, postoji potreba za rad na prevenciji nasilja, prevenciji zlouporabe droga i alkohola, te prevenciji uporabe duhana i duhanskih prerađevina.

Prema Mičevićevim riječima, na području Mostara veći je postotak upotrebe alkohola i duhana, na području Kantona Sarajevo marihuane, a u Banjoj Luci alkohola.

''Negdje od 70 do 80 posto mladih bilo je žrtva nasilja ili su tijekom školovanja počinili nasilje nad svojim vršnjacima'', kazao je on.

Iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma-Cro Zafir Šišić kazao je kako su u HNŽ-u radili s pet osnovnih i srednjih škola.

''Imali smo dvije radionice. Jedna je bila namijenjena profesorima pedagozima, gdje se radila obuka na usavršavanju, kako bi znanje prenijeli na kolege u školama o tome kako dolazi nasilje i kako ga spriječiti. Na drugoj radionici radili smo s učenicima, gdje smo s njima snimali jednominutne filmove o tome na koji bi način oni skrenuli pozornost svojim vršnjacima o nasilju i kako ga spriječiti'', istaknuo je Šišić.

Kopirati
Drag cursor here to close