Vikendom

Životna priča Rockya Balboe: Od 11.3., vikendom u 21 sat na TV1

Lifestyle / Flash | 12. 03. 2017. u 20:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Serijal filmova „Rocky“, koji govore o bokseru Rockyu Balboi, kojeg u svakom nastavku igra fantastični Sylvester Stallone, na programu TV1 možete pratiti od 11.3., subotom i nedjeljom u 21 sat.

Serijal broji šest nastavaka - 'Rocky' iz 1976. godine, bio je jedan od najvećih iznenađenja te godine. Dobronamjerna priča o malome čovjeku i njegovim snovima osvojila je i publiku i kritiku, a iste godine osvojio je Oscara za najbolji film, režiju i montažu,

'Rocky 2' premijeru je imao 1979. godine, 'Rocky 3' 1982. godine, 'Rocky 4' se u kinima šriom svijeta prikazivao 1985., 'Rocky 5' 1990. godine, i posljednji nastavak 'Rocky Balboa' iz 2006. godine.

Rocky Balboa u kratkom vremenu je postao simbol hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti, a iz sportske drame o utjerivaču dugova koji je ostvario „američki san“ i postao uspješan bokser, izrodila se čitava franšiza.

Rocky

Rocky je neobrazovani, ali bezazleni utjerivač dugova, koji radi za lokalnog gazdu u Philadelphiji. Počinje kao bokser u lokalnom klubu i kasnije dobija šansu u šampionatu superteške kategorije. Filmska kritika pozitivno je ocijenila film i potvrdila Stalonea kao filmsku zvijezdu.

Rocky 2

U periodu nakon proslavljenog meča za krunu svjetskog boksera prvaka, Rocky Balboa uživa u uspjehu i novcu koji je zaradio, tek neznatno nezadovoljan što je meč bio proglašen neriješenim, pa je naslov prvaka ostao u vlasništvu Apolla Creeda. Nije to nita što brak sa Adrijan i mogućnost lagodne budućnosti neće nadoknaditi, ali nakon što se planirana uloga u televizijskoj reklami izjalovila, Roki je primoran da se zaposli u firmi za pakovanje mesa, u kojoj uskoro dobija otkaz.
Rockyu se situacija učinila bezizlaznom, ali mu stiže neočekivani poziv na revanš sa Kridom.

Rocky 3

Treći nastavak filma prikazuje kako se sada već etablirani šampion Rocky Balboa mora suočiti sa izazovom koji mu pravi mladi i agresivni James Lang (Mister Ti). „Rocky 3“ doživio je izuzetan komercijalni uspjeh, te je pomogao Mister Tiju da dobije angažman u seriji „The A-Team“ i tako postane jedna od najvećih ikona popularne kulture osamdesetih, a i kečer Hulk Hogan, koji se pojavljuje u maloj ulozi, postao je zvijezda.

Rocky 4

U ovom nastavku Rocky prati svog prijatelja Apolla Creeda na borbu u kojoj će se Krid sresti s ruskom borcem Ivanom Dragom. Spreman, u zavidnoj kondiciji, Drago djeluje nepobjedivo i nemilosrdno, što će nažalost biti kobno za Creeda-gubi meč i bitku za život. Balboa okrivljuje sebe za smrt prijatelja jer nije prekinuo borbu u pravom trenutku i izaziva Dragu na meč.

Rocky 5

Bokserski šampion Rocky Balboa ostaje bez novca, zbog nesposobnosti ženinog brata, koji je i vodio finansije. Životna situacija se dodatno zamrski kad sazna da je, nakon borbe za titulu prvaka u Moskvi i prošlih povreda, zadobio teško oštećenje mozga. Doktori su zabrinuti za njegovo zdravlje i život te mu poručuju da prestane sa borbama. Rocky ubzo proda kuću i sa porodicom se vraća u svoj stari kvart. I ponovo će završiti u ringu.

Rocky Balboa

Rocky provodi večeri pričajući priče gostima svog restorana „Kod Adrijane“, nazvanog po njegovoj pokojnoj supruzi, za kojom žali u tišini. Njegov sin ne želi da provodi vrijeme sa njim. Kada slučajna kompjuterska simulacija upari Rockya sa Masonom Dixonom, aktuelnim šampionom teške kategorije, boks ponovo zaokuplja maštu javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close