Istraživanje

Žene u dugim vezama češće gube interes za seks

Lifestyle / Seksualnost | 14. 09. 2017. u 09:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene imaju dva puta veće izglede od muškarca izgubiti interes za seksom kada žive s partnerom u dugoj vezi, pokazalo je britansko istraživanje stajališta o spolnim odnosima, prenosi BBC.

Utvrđeno je da i muškarci i žene s godinama gube strast no to je uočljivije kod žena u dugim vezama. Lošije zdravstveno stanje i pomanjkanje emotivnih veza utječu na želju oba partnera za seksom.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bilo je obuhvaćeno gotovo 5000 muškaraca i 6700 žena.

Britanski znanstvenici kažu kako pomanjkanje seksualnih želja treba liječiti tako da se promatra osoba u cjelini umjesto da se pribjegava lijekovima.

Terapeutkinja Ammanda Major kaže kako gubitak interesa za seks nije nužno abnormalan jer je mnogo različitih razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca mijenjaju.

"Za neke to je prirodno no kod drugih izaziva patnju i jad", kaže ona.

Ukupno 15 posto muškaraca i 34 posto žena obuhvaćenih istraživanjem kazalo je kako je u godini prije bilo nezainteresirano za seks najmanje tri mjeseca.

Kod muškaraca gubitak interesa najintenzivniji je u dobi od 35 do 44 godine dok je kod žena pad interesa najveći od 55 do 64 godine.

What factors are associated with reporting lacking interest in sex and how do these vary by gender? Findings from the third British national survey of sexual attitudes and lifestyles

Objectives To investigate factors associated with reporting lacking interest in sex and how these vary by gender. Setting British general population. Design Complex survey analyses of data collected for a cross-sectional probability sample survey, undertaken 2010-2012, specifically logistic regression to calculate age-adjusted OR (AOR) to identify associated factors.

Znanstvenici sa sveučilišta Southampton i University College London kažu da ne postoje dokazi da menopauza u tome igra ulogu. Utvrdili su da su za žene posebno jaki uzrok gubitka interesa za seks mala djeca u domu.

Lošije tjelesno i mentalno zdravlje, loša komunikacija među partnerima i pomanjkanje emocija tijekom spolnih odnosa glavni su razlozi gubitka interesa za muškarce i žene.

Istraživanje je pokazalo i da je kod onih koji su kazali da je "uvijek jednostavno razgovarati o seksu" s partnerom gubitak interesa bio najmanji.

Znanstvenici kažu i da je vjerojatnost da kažu kako su izgubili interes za seks bila veća kod onih čiji su partneri imali seksualnih poteškoća ili kod onih koji su se osjećali manje sretnima u vezi.

Kod žena je faktor kod gubitka interesa bio i razlika u sklonostima u spolnom odnosu.

Kopirati
Drag cursor here to close