Zakon

Žene će dobit plaćeni "menstrualni dopust"

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2017. u 16:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski parlament razmatra prijedlog zakona prema kojemu bi tvrtke zaposlenicama morale odobriti tri dana plaćenog dopusta svakog mjeseca, za vrijeme menstruacije.

Ako parlament prihvati ovaj zakon, Italija će postati prva zapadna zemlja koja bi imala aktivnu politiku "menstrualnog dopusta" za zaposlene žene.

Donji dom talijanskog parlamenta započeo je raspravu o nacrtu zakona, koji bi, ako bude donesen, naredio tvrtkama da odobre tri dana plaćenog dopusta zaposlenicama koje imaju bolne menstruacije, i to svakog mjeseca, piše Index.hr.

Kako piše Independent, neki talijanski mediji su pozdravili ovaj zakon kao korak naprijed koji bi pomogao zaposlenim ženama koje pate od grčeva za vrijeme menstruacije. Talijansko izdanje časopisa Marie Claire opisalo je zakon kao "standard napretka i socijalne održivosti".

Ipak, zakon je naišao na kritike, čak i od strane zaposlenih žena koje pokušava zaštititi. Neki strahuju kako bi zakon mogao imati kontraefekt te kako će zapravo djelovati protiv žena kojima se ionako teško izboriti za poslove u Italiji.

Tako Lorenza Pleuteri iz časopisa Donna Moderna piše kako bi ovaj zakon potaknuo poslodavce da zapošljavaju muškarce, a ne žene.

Na papiru se čini kako Italija ima zakon o radu koji pogoduje ženama. Zakonom je propisano pet mjeseci porodiljnog dopusta, za vrijeme kojeg majka prima 80 posto svoje plaće. Nakon toga, oba roditelja mogu tražiti dodatnih 6 mjeseci dopusta za vrijeme kojih mogu dobiti 30 posto plaće.

U praksi, ženama  Italiji je teže na tržištu rada nego ženama u zemljama u razvoju. Italija ima jednu od najnižih stopa sudjelovanja žena na radnim mjestima i Europi. Samo 61 posto Talijanki je zaposlen, što je ispod europskog prosjeka od 72 posto zaposlenih žena.

Razlog tome je to što poslodavci ne žele uopće zaposliti žene, dok ih neki ne žele primiti natrag na posao nakon porođaja. Prema izvješću koje je izdao ISTAT, talijanski nacionalni ured za statistiku, gotovo jedna četvrtina žena je otpuštena tijekom trudnoće ili odmah po porođaju, iako je to nezakonito. 

Menstruacijski dopust bi tako mogao postati problem za žene u Italiji jer bi mogao postati još jedan razlog zbog kojeg će poslodavci odbijati zapošljavati žene. Kako piše Il Messaggero, vjeruje se kako bi zakon mogao biti izglasan sljedećih mjeseci. 

Slični zakoni već postoje u Kini, Japanu i Južnoj Koreji dok su takvu mogućnost uveli neki privatni poslodavci poput Nikea. 

Kopirati
Drag cursor here to close