budućnost čovječanstva

Zbog manjka spermija prijeti nam istrijebljenje vrste

Lifestyle / Flash | 27. 07. 2017. u 07:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudi će biti istrijebljeni ako broj spermaija kod muškaraca nastavi opadati sadašnjom brzinom, upozoravaju istraživači.

Znanstvenici su proučili rezultate više od 200 studija koje su se bavile brojem spermatozoida kod muškaraca iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Novog Zelanda i utvrdili da se njihov broj prepolovio za manje od 40 godina.

Vođa istraživanja dr. Hagai Levin, koji je rad objavio u časopisu ''Human Reproduction Update'', kaže da je zabrinut za budućnost čovječanstva, piše B92.

''Ako ne promijenimo način života, okruženje i kemikalije kojima smo izloženi, zabrinut sam za to što bi nam se moglo dogoditi u budućnosti'', kaže on.

Eventualno možemo imati problem i s reprodukcijom uopće, što može dovesti do istrebljenja ljudske vrste.

Znanstvenici koji nisu bili uključeni u studiju pohvalili su kvalitetu istraživanja, ali kažu da je prerano za donošenje tako apokaliptičnih zaključaka.

Dr Levin sa Židovskog univerziteta u Jeruzalemu otkrio je pad koncentracije sperme od 52,4 posto i pad broja spermija od čak 59,3 posto kod muškaraca Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Novog Zelanda u posljednjih 40 godina.

Studija pokazuje da se taj broj vjerojatno dodatno smanjuje. U ostatku svijeta nije primijećen znatan pad, ali istraživači upozoravaju da je na tim mjestima provedeno daleko manje studija, što znači da podaci vjerojatno nisu mjerodavni.

Razlog za tako oštar pad nije jasan, ali je poznato da se broj spermija smanjuje pod utjecajem gojaznosti, pušenja, stresa, izloženosti kemikaliji iz plastike i pesticida, loše ishrane i nekretanja.

''Moramo reagirati. Recimo, potrebno je uvesti bolju regulativu u odobravanju kemikalija za pesticide i moramo se nastaviti boriti protiv pušenja i pretilosti'', kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close