Teorija

Zašto se vjenčani prsten nosi baš na četvrtom prstu?

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2017. u 14:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno je teorija i ova je samo jedna od njih, a ako ćete slijediti upute iz ovog kratkog videa, uvjerit ćete se i same. U njemu leži odgovor zašto vjenčani prsten nosimo baš na prstenjaku, a ako pomislite da je ovo samo jedan zabavni trik - u krivu ste.

Naime, ova je teorija plod tradicije, ne isključivo naše, već kineske, no ona se zapravo ne razlikuje mnogo od tradicije na koju smo navikli na našim područjima. Još od davnina.

Kako stoji u Wikipediji (recimo da im vjerujemo), prije nego što je medicinska struka otkrila kako funkcionira krvotok, vjerovalo se da vena iz četvrtog prsta na lijevoj ruci vodi direktno u srce. Zbog te veze sa srcem, za venu su izabrali ime vena amoris, latinski = vena ljubavi pa je stoga baš taj prst odabran da se na njemu nosi zavjet ljubavi. Vječne ljubavi.

Međutim, postoje male razlike u rukama na kojima se burma nosi pa se tako u nekim europskim zemljama, onima pravoslavne vjeroispovijesti, zaručnički prsten nosi na lijevoj, a nakon vjenčanja na desnoj ruci dok je u svim ostalim zemljama, kao i kod nas, burma na lijevoj ruci znak vječne ljubavi, piše Index.hr.

Vječne, ako takva i ostane naravno. A o toj vječnoj ljubavi govori baš i ovaj video, a on je temeljen na kineskoj tradiciji po kojoj odnos prstenjaka s ostalim prstima ima ovakvo posebno značenje.

Palci označavaju roditelje, kažiprsti braću i sestre, srednji prst označava nas same, prstenjak muža i ženu, a mali prst djecu.

A u kakvoj su vezi ova značenja, kako ih objasniti, pogledajte u ovom kratkom videu

Kopirati
Drag cursor here to close